Гутериш е новият шеф на ООН. Кристалина загуби

Бившият португалски премиер Антониу Гутериш ще бъде новият генерален секретар на ООН. Това стана ясно след състоялото се днес шесто гласуване за поста. Гласуването бе в 17 часа българско и 10 часа нюйоркско време.
В надпреварата участват две българки – заместник-председателят на Европейската комисия Кристалина Георгиева, която се ползва с официалната подкрепа на правителството, и генералният директор на ЮНЕСКО – Ирина Бокова.
Кристалина Георгиева се включи в надпреварата последна – едва миналата седмица след като правителството реши да оттегли подкрепата си от Бокова и номинира Георгиева. Директорът на ЮНЕСКО обаче обяви, че няма да се откаже от надпреварата за високия пост. В понеделник Кристалина Георгиева беше изслушана от общото събрание на ООН, след което руският представител в организацията – Виталий Чуркин обяви, че Русия иска следващият генерален секретар на ООН да е жена и то от Източна Европа.
Днешното гласуване се смята за най-важното досега, защото петте страни постоянни членки на Съвета за сигурност, които на практика имат право на вето, са използвали цветни бюлетини, отбелязва Асошиейтед прес.

Така, въпреки че вотът е таен, всеки от десетте кандидати може да разбере дали ще бъде блокиран от една или повече измежду петте „големи“ – Великобритания, Китай, Русия, САЩ и Франция.

Важно е да се отбележи, че евентуален отрицателен вот от някой от петте постоянни членове не означава край за съответния кандидат – бившият генерален секретар на ООН Кофи Анан получи подобен вот при успешната си кампания през 1996 г., макар и да представлява сериозно препятствие за преодоляване, отбелязва Блумбърг.
При всичките пет вота досега в Съвета за сигурност в надпреварата води бившият португалски премиер Антониу Гутериш. В днешното гласуване отново той е на първо място и вече може да се каже, че той ще бъде следващият генерален секретар на ООН.

Източник – http://BNews.bg


image0 (9K)