Гуайдo: Възможна е американска военна намеса във Венецуела

Възможна е американска военна намеса във Венецуела. Хуан Гуайдo не отхвърли такава вероятност, чиято цел би била да отстрани Николас Мадуро и да сложи край на хуманитарната криза, съобщава Нова телевизия.

В медийно изявление председателят на Националната асамблея, който беше обявен за президент,  все пак нарича въпроса за евентуална намеса „много противоречива тема“.

В интервю за агенция АФП председателят на Националната асамблея, който беше обявен за президент,  все пак нарича въпроса за евентуална намеса „много противоречива тема“ и заяви, че ще направи всичко необходимо за спасяването на човешки животи.

Същевременно той посочи, че темата за употреба на военна сила от страна на САЩ е много деликатна.

По-рано американският президент Доналд Тръмп заяви пред телевизия CBS, че военната намеса е „един от вариантите“.

Под ръководството на Мадуро икономиката на Венецуела се срина, страната беше обхваната от хиперинфлация, рецесия и недостиг на храна и лекарства. Военните в страната блокираха опитите да бъде доставена хуманитарна помощ за хората там.

Мадуро заяви, че няма да допусне фалшива помощ. Според него кризата във Венецуела е измислена от Вашингтон, за да оправдае военна намеса.  В отговор Гуайдо призова привържениците си да излязат по улиците, за да осигурят доставките на хуманитарна помощ.

Припомняме, че на фона на масовите протести в страната, на 23 януари Гуайдо обяви, че поема президентските функции. Такава възможност е заложена в конституцията на страната.

На 22 януари страната беше обхваната от многохилядни протести – броени дни, след като Николас Мадуро встъпи във втори президентски мандат.

През май миналата година той спечели изборите за държавен глава при погазване на правилата и политически натиск. Опозицията бойкотира вота. Мадуро събра 70% от подадените гласове.

Повечето латиноамерикански страни и европейски страни, САЩ и Канадаобявиха изборите за незаконни и призоваха Мадуро да се откаже от втория мандат.

До момента Гуайдо е признат за временен лидер на страната от над 40 държави, сред които САЩ и 20 страни от ЕС, включително България.
На страната на опонента му Николас Мадуро са Русия, Иран, Китай, Турция, Беларус, Боливия, Никарагуа и Салвадор.


image0 (9K)