Гръцки министър изпрати войници към границата с Турция

Гръцкият министър на отбраната Панос Каменос разпореди да бъдат изпратени допълнителни войски на островите в Егейско море и в граничните райони с Турция. Каменос заповяда в района на островите на река Марица да се разположат още 7000 войници.

[ad id=“225664″]

„Ако се опитат да оспорят и една педя от нашата територия, ние обединените гърци ще ги унищожим“, заяви министърът по време на военно обучение на остров Икария, съобщава „Грийк рипортър”, цитиран от БЛИЦ.

Според него „целият гръцки народ трябва да внимава, защото врагът непрекъснато провокира“.

„Ние не се страхуваме, но няма да падаме на колене заради техните провокации, заплахи и обиди. Те ни правят по-силни“, каза още Каменос, който е и лидер на дясната националистка партия „Независими гърци“.

[ad id=“263680″]

Тази седмица комисията по отбрана в гръцкия парламент одобри в спешна процедура увеличаване на военните разходи с 1 млрд. евро, на фона на засилващото се напрежение с Турция.   Сумата е предвидена за модернизация на 85 изтребителя F-16 и двете ескадрили Mirage-200, които са на въоръжение, както и за гръцкия флот.

Междувременно премиерът Алексис Ципрас отново призова Турция „в знак на добра воля“ да освободи двамата гръцки войници, които бяха арестувани миналия месец, след като пресякоха турската граница в района на Марица.   Той също така изрази загриженост, като подчерта „нарастващите провокации“ на Анкара.   „В последно време тя засили провокациите и допринесе за ескалацията на ситуацията на всички фронтове“, каза Ципрас на правителствено заседание.


image0 (9K)