Гръцкият бизнес е загубил почти €35 млрд. в COVID кризата

Всички гръцки компании, не само тези, които са били принудени да затворят по време на блокирането, са претърпели загуби в приходите, достигащи почти 35 милиарда евро в периода от януари до септември миналата година. Това показват последните данни, публикувани от Гръцката статистическа служба (ELSTAT).

Очаква се тези загуби да бъдат още по-високи през четвъртото тримесечие на годината, поне в сравнение с първото и третото тримесечие, поради второто блокиране в края на 2020 г. – период, който традиционно се характеризира с увеличено потребление.

Данните на ELSTAT, които включват и оборота през ноември, отразяват шока, причинен на пазара от второто блокиране, и особено в секторите на търговията на дребно и ресторантьорството. Търговията на дребно, която е спряна от 7 ноември, отбеляза намаление на оборота през ноември с 38,5% в сравнение с ноември предходната година. Кетъринг бизнесът, чиято дейност е спряна от 3 ноември, отбеляза спад на оборота с 54,1% през ноември в сравнение със същия месец през 2019 г.

Данните показват, че като цяло гръцките компании са регистрирали общ оборот от 193,84 млрд. евро през първите три тримесечия на 2020 г., в сравнение с 228,68 млрд. евро в съответния период през 2019 г. – разлика от 34,84 млрд. евро. Общият оборот през третото тримесечие на 2020 г. е 69,80 млрд. евро в сравнение с 82,91 млрд. евро през третото тримесечие на предходната година – спад от 15,8%. Това намаление е значително не само защото има зееща дупка от 13,11 милиарда евро, но и защото демонстрира мощното въздействие върху икономиката и бизнеса, като се има предвид, че през третото тримесечие имаше само някои локални блокировки и те не бяха много дълго.

 


image0 (9K)