Гръцката преса: Цяла Гърция става база на САЩ

Гръцката преса коментира изявленията на министъра на отбраната и лидер на по-малкия коалиционен партньор в гръцкото правителство Панос Каменос, които той направи вчера по време на посещението си във Вашингтон.

Там Каменос предложи „План Б“ по отношение на Република Македония, като вместо споразумение за името бъде подписан широк отбранителен пакт с участието на Гърция, Република Македония, Албания и България, а на по-късен етап и Сърбия.

[ad id=“225664″]

Каменос също така предложи значително разширяване на американското военно присъствие в Гърция с още три постоянни бази. „Цяла Гърция става една база на САЩ“, пише „Та неа“ и добавя, че управляващата коалиция на СИРИЗА и Независими гърци предава страната на американците. „Каменос завзема функциите на (външния министър) Кодзиас“, коментира вестникът по отношение на т.нар. „План Б“ на военния министър Панос Каменос за уреждане на проблемите на Атина със Скопие.

Заглавието в „Етнос“ е „Ципрас бесен на Каменос“, като коментира, че изявленията на военния министър са изненадали кабинета и че по същество те поставят под съмнение цялата външна политика на правителството. „Ефимерида тон синдактон“ коментира, че „Каменос сериозно вреди на страната“. Според вестника в САЩ Каменос е преминал всяка граница с представянето на свой план за решаване на проблема със Скопие, както и за разширяване на американското военно присъствие в Гърция.

В публикацията се твърди още, че представител на американското посолство в Атина пред вестника е потвърдил общата позиция на американското и гръцкото правителство по въпроса за Преспанското споразумение. „Елефтерос типос“ коментира темата под заглавие „Двуезичие в правителството Made in… USA“ и обобщава, че изявленията на Каменос са изложили гръцкото правителство.

[ad id=“263680″]

И докато негови представители категорично са се разграничили от предложенията на Каменос за План Б по въпроса за Скопие, то са се въздържали да коментират предложенията му за нови постоянни американски бази в Гърция.

Източник: Български новини


image0 (9K)