Гръцката преса: Турция назначи имам в християнския храм „Света София“

Турция е решила да назначи постоянен имам в християнския храм „Света София“ в Истанбул, съобщава гръцкият вестник „Катимерини“. Преди няколко месеца турските власти наредиха по телевизията да се излъчва четене на Корана, което да се извършва във византийската църква, която е паметник на културата.

Имамът ще чете мюсюлмански молитви в „Света София“ по пет пъти дневно молитви, вместо досегашните две. До скоро молитвите там бяха четени от гостуващи имами, пише „Катимерини“.

Построена като християнска базилика през VI век, „Света София“ е превърната в джамия при превземането на Константинопол от османската армия през 1453 година. С решение на турския министерски съвет през 1935 година сградата е обявена за музей на Турция, но се запазва кадровата длъжност имам.

През юни Коранът беше четен в „Света София“ за първи път от 80 години. Критиците на това решение го възприемат като нарушение на официалния неутрален статут на паметника.

Мярката предизвика протест от страна на гръцкото министерство на външните работи, припомня „Катимерини“. Турският президент Реджеп Ердоган подкрепя ислямизирането на страната, отбелязва гръцкото издание.


image0 (9K)