„Грубо посегателство.“ ВСС с декларация срещу Христо Иванов и Свободна Европа

Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) обвини съпредседателя на „Демократична България“ Христо Иванов и българската служба на Радио Свободна Европа в „злонамерени атаки срещу прокуратурата“ и „грубо посегателство върху независимостта и доброто име на българските магистрати“.

Това се казва в декларация на колегията, приета в понеделник по повод публикацията „Първо, не е ябълка и второ, не е гнила. Кой проверява записван ли е тайно Бойко Борисов“, в която бяха представени случаи, по които е работила прокурор Боряна Бецова. Именно тя е част от екипа, разследващ кой е правил тайните записи и снимките от спалнята на премиера Бойко Борисов.

Същата статия провокира пред седмица реакция на дирекция „Публична комуникация“ към Прокуратурата на Република България, откъдето обвиниха Свободна Европа в нарушение на Етичния кодекс на българските медии. Последва декларация на Комисията за журналистическа етика, която напомни, че тя е единственият орган, който може да констатира подобни нарушения.

По случая беше извършена и вътрешна проверка на Радио Свободна Европа/Радио Свобода (RFE/RL), която отхвърли претенциите на прокуратурата, посочвайки, че всички факти в статията са проверими, а текстът е информативен и не предлага оценки и лични мнения. Освен това Свободна Европа беше потърсила позицията на прокурор Бецова преди публикуването на статията, но тя е отказала да коментира.

Въпреки това тази седмица Прокурорската колегия на ВСС се присъедини към позицията на Дирекция „Публична комуникация“ и на свой ред видя „преднамерено, недобросъвестно представяне на работата и кариерното развитие на прокурор Бецова, целящо създаване на внушения за зависимости“. В декларацията на членовете на колегията обаче не се посочва кои обстоятелства в коментираната статия според тях не отговарят на истината. Вместо това те изразяват „разочарование от манипулативно представената информация от журналиста Б. Митов“.

Втората част от декларацията на колегията е насочена срещу лидера на извънпарламентарната партия „Да, България“, част от коалицията „Демократична България“, без да се посочва каква е връзката с текста за прокурор Боряна Бецова. От Прокурорската колегия споменават „системни и целенасочени опити“ на Христо Иванов за политически натиск върху държавното обвинение.

„Отправените обвинения за деморализиране, депрофесионализиране, корумпираност и откровено криминализиране на прокурорите, злоупотреба с правомощия, политически ангажименти, манипулирани резултати от прокурорски проверки, както и неправомерните искания за оставка на главния прокурор Иван Гешев, изчистване на Прокуратурата и цялостен реподбор на прокурорите (практически представляващи лустрация) поругават независимостта и подронват престижа на прокуратурата и съдебната власт“, се казва още в декларацията.

Иванов не за пръв път е обект на персонални критики от страна на членове на ВСС, включително главния прокурор Иван Гешев, който председателства Прокурорската колегия. В декларацията присъства и призив към ръководството на държавното обвинение да организира „национално съвещание“ на тема „Отстояване на независимостта на българската прокуратура с оглед предотвратяване на риск от тежко нарушение на върховенството на закона съгласно чл. 7 от Договора за Европейския за съюз“.

Позицията завършва с уточнението, че със съдържанието й ще бъдат запознати Европейската комисия, Европейският парламент, посолствата на страните членки на Европейския съюз, както и дипломатическите мисии на САЩ и Великобритания в София.

Източник: www.svobodnaevropa.bg Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.


image0 (9K)