Грозде от приказките расте в ломско село! Пита се какъв сорт е то?

Близо до Дунава се ражда такова грозде! В ломското село Сталийска махала – в най-северозападния край на Северозапада, д-р Генадиев е посадил преди 4 години една „гижа“ (лозница), която тази година за първи път ражда и то какви чепки, какви зърна! Миналата година е било голяма „мръзлица“, лозата е измръзнала, но тази година е пуснала издънки, пораснала, че и вързала. Д-р Генадиев казва, че не знае какъв сорт е гроздето, а и човекът, от когото е взел пръчката, също не знаел името. Сега огромните гроздове все още служат само за снимка, но скоро ще ги оберат.

[ad id=“225664″]
Налага се да си говорим с д-р Генадиев и с наследника му Цветомир Евстатиев с преводач, защото е всеизвестно, че диалектът на ломчанлии общо взето си го разбират само те. Но именно в него е цветът на езика им и макар и двамата – баща и син, да са завършили Ветеринарна медицина в Стара Загора, родното ги бута отвътре и те контактуват точно с тези техни думички, които после се налага да ни превеждат. Ясно е това, че гроздето е сладко, с малки семчици и вероятно е десертно.

Изглежда в Сталийска махала Дионисий, богът на виното и веселието, който ходи по земята и учи хората как да отглеждат грозде и да правят от него благоуханна главозамайваща напитка, е минал през дома на двамата ветеринарни лекари и е свършил успешно своята мисия.

Наздраве!

[ad id=“263680″]

А който знае какъв е сортът на гроздето – нека сподели с нас.


image0 (9K)