Гришо победи Федерер!!!!!!

Б ългарската звезда в тениса Григор Димиров най-сетне, от осмия опит, постигна победа срещу идола си и един от най-великите тенисисти – Роджър Федерер.

Успехът дойде на ¼-финалите на последния за годината турнир от Големия шлем – US Open. Така за първи път в кариерата си Григор ще играе на полуфинал в надпреварата, където ще се изправи срещу руснака Даниил Медведев.

Данните: ( 3:6, 6:4, 3:6, 6:4, 6:2 в отделните геймове). Това беше един много оспорван мач, в който българинът показа желязна психика и не позволи победата да му се изплъзне. Единственият българин в тенис елита се изправи срещу носителя на 20 титли от Големия шлем Федерер в най-дългоочаквания четвъртфинален сблъсък на US Open.

В този грандиозен мач швейцарецът започна по шампионски, както всички очакваха от него, пише gong.bg. Той проби още в първата възможност за това в първия сет и до края му удържа аванса си. Точно тогава всички очакваха лесен успех за него, защото той играеше като машина и с лекота стигна до 6:3.

Но Гришо показа, че този турнир полага началото на неговото възраждане във втората част. В нея той стигна до пробив за 4:2 и когато сервираше за сета, Федерер показа класа и върна брейка. Това обаче не сломи българина и той взе следващото подаване на швейцареца, за да изравни резултата при 1-1 след 6:4

Така мачът започна отначало. В третия сет Маестрото отново вдигна оборотите и наложи убийствен ритъм. Той имаше възможност за пробив още в петия гейм, но Гришо се измъкна от позиция 0:40. При следващото си подаване обаче нашето момче отново не беше на познатото ниво и допусна брейк. След това бившият номер едно направи още един и затвори частта при 6:3.

И точно тук Гришо показа световна класа.

Вместо да се отчая българинът се мобилизира до краен предел и го показа на корта, след като проби 38-годишния си опонент в първия гейм на четвъртата част. Той беше близо и до решаващ втори пробив в седмия гейм, но пропиля цели седем брейкбола в маратонската част и в крайна сметка трябваше да сервира за сета. Димитров се измъкна от ситуация 0:40, спаси и други два брейкбола на съперника, за да може с огромни усилия и много труд да затвори частта на своята сметка след 6:4 и да изравни резултата в сетовете.

Между четвъртата и петата част дойде много важен момент в двубоя. Тогава Федерер се прибра в съблекалнята, за да получи медицинска помощ. И на корта след това излезе съвсем различен тенисист. В първите четири гейма от решителния сет Маестрото просто отсъстваше.

А в тях българинът беше безпощаден и стигна до два пробива аванс и след това можеше да се концентрира спокойно върху подаванията си. Димитров спечели следващите две от тях и затвори мача при 6:2, за да постигне една от най-големите победи в кариерата си.

Гришо ще се завърне в топ 40 на световната ранглиста. Той в момента е 42-ри, изкачвайки се с 36 места след спечелените 350 точки от турнира, като си е гарантирал половин милион долара от наградния фонд.


image0 (9K)