Грипът предизвиква диабет?

Прекаралите грип млади хора са застрашени от поява на диабет тип 1, установила норвежки учени.

[ad id=“263680″]

Диабет тип 1 най-често се развива в детството и юношеството. Тази форма на заболяването обикновено е свързана с наследствена предразположеност, но за отключване на заболяването обикновено е необходимо и въздействието на външни фактори, като прекарано инфекциозно заболяване например.

Що се отнася до грипа, то за обикновени усложнения от инфекцията е прието да се приемат пораженията на дихателните органи – като пневмония и бронхит, на сърцето – миокардит и перикардит, и на бъбреците.

Норвежки учени от Националния институт по здравето установили обаче, че при пациентите в младежка възраст последствията от прекарания грип може да са свързани и с повишен риск от развитие на диабет тип 1. При това опасността от появата на тежкото ендокринно заболяване се увеличава значително в случаите, когато грипът е предизвикан от вирус А(H1N1).

[ad id=“218001″]

Учените проследили данните от историята на заболяванията при над 2 милиона норвежци на възраст до 30 години, които са прекарали грип в периода между 2009 и 2014 година. И установили, че рискът от развитие на диабет тип 1 при участниците, прекарали грип по време на пандемия, е с 18% по-висок в сравнение с младите норвежци, които не са боледували от грип.

Най-уязвими се оказали децата и подрастващите до 15 годишна възраст. В тази възрастова група инфектирането с грипния вирус и проявата на симптомите били свързани с 25 процентово повишен риск от развитие на диабет тип 1. А в случаите, когато диагнозата „свински грип“ била лабораторно потвърдена, опасността от поява да „юношески“ диабет се увеличавала с 2,35 пъти.

[ad id=“218548″]

Вирусът на свинския грип не е изчезнал никъде и продължава да циркулира сред хората, предупреждават норвежките медици. Те препоръчват на всички млади хора, прекарали свински грип, освен обикновените изследвания след заболяването, да изследват и кръвната си захар.

 


image0 (9K)