Грипна ваканция? – отговор от РЗИ Стара Загора с резултати за заболеваемостта в областта

д-р Таня Перчемлиева
311 случая на заболели от остри респираторни заболявания в област Стара Загора са регистрирани от личните лекари, каза за ЗАРАТА д-р Таня Перчемлиева – директор дирекция „Надзор на заразните болести“ в Регионалната здравна инспекция.

Заболеваемостта към момента е 235 на 10 000 души.

[ad id=“263680″]

„За да обявим грипна епидемия заболелите трябва да достигнат 333 на 10 000 души“, обясни д-р Перчемлиева, като допълни, че в момента се намираме в предепидемична обстановка заради отчетеното увеличение на  респираторните заболявания, но няма основание за обявяване на грипна епидемия или на грипна ваканция.

11 проби са изпратени в Националната референтна лаборатория в София до момента, от тях 3 са положителни за респираторни вируси, но грипен щам в Старозагорско все още не е изолиран.

[ad id=“225664″]

В сряда ще бъдат доставени нови  проби от пациенти, взети от Неотложния кабинет на общопрактикуващите лекари в Стара Загора и тогава ще стане ясно дали сред тези проби има изолиране на грип, уточни д-р Перчемлиева и допълни, че епидемия може да бъде обявена дори и да не бъдат достигнати критичните стойности, а ако се отчете рязко увеличаване броя на заболелите в рамките на няколко дни.

Припомняме, че в област Перник беше обявена грипна епидемия в края на миналата седмица, а в Пловдив също се очаква това да се случи.


image0 (9K)