„Грийнпийс“ – България в Стара Загора организира почистване на пътеката край реката на Старозагорските бани

На 28.10.2017 г. местната група на „Грийнпийс“ – България в Стара Загора организира почистване на Старозагорските бани. Територията, определена за почистване е пътеката покрай реката.

След активния летен сезон могат да бъдат намерени всякакви боклуци – фасове, пластмасови бутилки, чашки, найлонови торбички, части от плажни детски играчки, сламки, стъклени бутилки и други неочаквани отпадъци.

Почистването е свързано с Международния ден на Черно море, който се отбелязва всяка година на 31 октомври. Голяма част от боклуците и особено пластмасата за еднократна употреба попадат чрез реките в моретата. Прекомерната употреба на еднократни пластмасови изделия в последните десетилетия е довела до повсеместно замърсяване на водоемите, моретата и океаните по цял свят с пластмаса. Тези частици във водните басейни навлизат в хранителната верига на морските животни и заплашват не само тях, но и здравето на хората, които след това ги консумират.

Надяваме се почистването е да привлече вниманието на гражданите на Стара Загора и областта върху проблема със замърсяването с пластмаса и да доведе до по-малко използване на пластмаса за еднократна употреба.

[ad id=“255238″]

По време на почистването ще бъдат поставени табели, приканващи почиващите да прибират отпадъците си в края на престоя си. За доброволците, които се включат в акцията, ще бъдат осигурени ръкавици, чували, както и енергизираща храна, за да може да се подсилим и да свършим добра работа.

Място на срещата: Моста на реката
Час на срещата: 11:30
За повече информация за събитието:
Тодор Орехов,
Координатор на доброволци на „Грийнпийс“ – България за Стара Загора

тел: 0897966359
email: [email protected]


image0 (9K)