Григор Лилов: И пак за илюзията Фолксваген

От вчера насам всички родни медии и коментатори ахкат и пъшкат от удоволствие как най-големият немски вестник „Билд“ разкритикувал Фолксваген за намерението му да построи завод в Турция и посочил като основен лобист на такава сделка бившият канцлер Шрьодер с руската му връзка по оста Путин-Ердоган. Ахкат и пъшкат, защото България е друг кандидат за тази инвестиция.

Но и родната журналистика, и немската откриха топлата вода, при това отчасти.

Защото още преди два месеца и половина – на 19 май, аз пуснах пост, в който посочих тази връзка (Шрьодер). В този пост посочих и други измерения на руската връзка освен това с бившия немски канцлер. Посочих и кои са българските лобисти в евентуална сделка – близки до клана на Тодор Живков.

За съжаление руската връзка чрез Шрьодер е същата връзка, с която играе и България чрез президента Радев и премиера Борисов. Казвам за съжаление, защото Кремъл определено иска инвестицията да е в Турция, а България е фалшивата патица, с която прикрива пред света това свое намерение (бел.: защо Кремъл е сред решаващите, съм обяснил в онзи пост).

В онзи пост посочих, че е вероятно инвестицията да не бъде нито в България, нито в Турция, а на съвсем друго място, но не го написах, понеже от една страна го счетох без значение за прецакването на България, от друга – трябваше да събера допълнителна информация

♦ Другият кандидат за място на завода ♦

Сега обаче ще го конкретизирам на фона на тази информация. Тази нова държава – кандидат за автомобилния завод на „Фолксваген“ също си има свои лобисти у нас (например групата около енергийния олигарх Богомил Манчев) Тя е Саудитска Арабия.

И вече щеше да бъде избрана за новия завод на групата, ако не беше едно „но“. Това „но“ е Катар.

Катар и Саудитска Арабия не се долюбват, меко казано, стигна се до всякакви икономически и търговски санкции между тях.

От друга страна Катар е сред големите инвеститори във „Фолксваген (14.6% от акциите) и позицията му не е лесно да се пренебрегне. Освен това „Порше „, която е мажоритарният собственик (53.8% от акциите с право на глас във „Фолксваген“) се притеснява, че заплахата на катарските шейхове за изтегляне от концерна при сделка със Саудитска Арабия, може и да не е блъф.

Както се вижда, тази инвестиция на Фолксваген си е чиста проба геополитика. Геополитика е и защото във Фолксваген сред най-големите акционери има и държавни структури. А в геополитиката родните елити са напълно боси и неграмотни. Затова и в онзи пост, и сега отново резюмирам, че завод на Фолксваген у нас все повече заприличва на илюзия.

На тези снимки има илюзия – картините се движат, но всъщност са застинали, както изглежда и потенциалната милиардна инвестиция у нас.

Давам два линка:

**** към моя пост от преди два месеца, в който в детайли разяснявам каква е руско-турската връзка (не е само Шрьодер, като пише „Билд“) и кои са нашите лобисти – близки до клана Тодор Живков.
**** и към статията на немския Билд

https://www.bild.de/…/neues-werk-in-der-tuerkei-geplant-vw-…

https://www.facebook.com/grigor.lilov/posts/2177744522341475

BNews.bg


image0 (9K)