Григор Димитров започна с победа Аустрелиън Оупън

 

Най-добрият български тенисист Григор Димитров преодоля първия кръг на Откритото първенство на Австралия, след като се наложи над сръбския ветеран Янко Типсаревич с 4:6, 6:3, 6:1, 6:4 за два часа и 36 минути игра. В следващия етап негов противник ще бъде Пабло Куевас от Уругвай. Куевас отстрани почти по същото време друг сърбин- Душан Лайович с 6:4, 7:5, 6:1.
Срещата започна лошо за Григор Димитров, макар Янко Типсаревич да не беше играл през целия минал сезон и ясно беше колко му липсва игровата практика. До 4:4 сетът вървеше с разменени подавания, но точно в 9-ия гейм Типсаревич реализира пробив. Той поведе с 30:0, Григор изравни за 30:30, но в крайна сметка Типсаревич взе за 4:5 и след това и подаването си.
Във втората част Григор вдигна оборотите и поведе на бързо с 3:0, а след това задържа атаките на противника и изравни частите с 6:3. Началният гейм тук мина трудно, но след това при 40:15 във втория той направи решителната крачка, която ми осигури непреодолим аванс. Третият сет мина едва за 30 минути и Григор го приключи с три пробива- за 1:0, за 3:0 и за 6:1.
В последният и четвърти сет мачът вървеше както в първата част. При 3:2 в шестия гейм на третия сет Димитров на два пъти можеше да вземе предимство, но Типсаревич отрази и двете точки за пробив. Това се случи в последния 10-и гейм, когато пак при две точки за мача Димитров реализира от втори опит и така приключи мача с пробив.
Григор завърши мача с 18 аса, показател по-който трудно може да бъде оспорено превъзходството му на начален удар срещу само 6 за Типсаревич. 62 процента от първия сервис за Димитров срещу 58 за сърбина, както и 86 процента от точките от първи сервис е спечелил Гришо.


image0 (9K)