22 грешки, които пречат да отслабнете

1-Закуската ви е сведена до минимум или липсва с цел ограничение на калории.

Това може да провокира преяждане, пише Elle. Здравословна закуска от пълнозърнест хляб, банан или зърнени храни с обезмаслено мляко – изберете и закусвайте!

2-Заменяте пълноценния обяд с течен
Обядът в течна форма е опция само за няколко дни. Диетичният коктейл не може да замени пълноценната храна, в която се съдържат хранителни вещества и фибри.

3-Всеки ден закусвате с мюсли
Тези, които се продават в супермаркетите, съдържат до 260 калории и 10 г мазнини за една порция в половин чаша. Задължително обръщайте внимание на указанията върху опаковката.

4-В периода на диетите се храните с едно и също
За нормално здраве трябва да приемате разнообразна храна. Не трябва да свързвате периода на „гладуването“ с лишаване. Заменете чинията паста с цветни зеленчуци като патладжан, червени чушки и тиква.

5-Консумирате замразени храни най-малко 4 пъти седмично
За заетите жени това е идеалният начин за бърза вечеря. Проблемът е в това, че замразените продукти съдържат до 1000 мг натрий в пакет (препоръчителната доза за денонощие е до 2400 мг). Замразените храни са и бедни на хранителни вещества. Веднъж седмично е добре, но повече не е препоръчително.

6-Пропускате обяда и дояждате това, което е останало в чиниите на децата
Дори не подозирате колко калории поемате така.

7-Добавяте пържени зеленчуци към обяда си
По принцип приемате, че зеленчуците съдържат малко мазнини и калории. Но това не се отнася до пържените. Консумирайте ги сурови или приготвени на грил.

8-Салата за обяд
Може, но ако е пълна с хляб, сосове и пържено месо – това не е никаква салата.

9-Отказвате се от маслото за сметка на зехтина
Мазнината се храни с мазнина. Особено когато става дума за пресмятане на калории. И маслото, и зехтинът съдържат повече от 100 калории за една супена лъжица. Тъй като зехтинът съдържа по-малко наситени мазнини и холестерол, е по-добрият източник на мазнини от гледна точка на здравословния начин на живот. Но със зехтина също трябва да има мярка.

10-Плодовете сте заменили с фреш
Така лишавате организма си от безценните фибри и които не могат да бъдат заменени с нищо. Соковете лесно може да се консумират в по-голямо количество в сравнение с плодовете, а това увеличава и количеството на приетите калории.

11-Отказали сте се от междинните закуски
Това само усилва чувството ви за глад. Избирайте моркови, пълнозърнести крекери или натурален шоколад, но не давайте на стомаха да спира да мели.

12-Смятате, че десерт без захар е полезен за талията ви
Липсата на захар не гарантира липсата на калории. Съобразявайте се по-скоро с общото количество калории на всяко отделно ястие.

13-Отказвате се от десерта изобщо
Сценарият винаги е един и същ. Започвате с нещо малко, а след това си налагате зверски забрани на сладко например, което ви кара да злоупотребявате от време на време. За да не стигате до там, позволявайте си десерти периодично.

14-Приемате хранителни добавки, които изгарят мазнините
Те не са толкова безобидни, колкото ви се иска да вярвате. Добавки с ефедрин, диетичен чай, хормоноподобни вещества и дори прости витамини в големи дози може да бъдат опасни.

15-Консумирате прекалено много протеини или протеинови шейкове
Ако тренировката ви трае по-малко от два часа, едва ли ще успеете да изгорите калориите от всичките протеини, които сте приели преди това. За да се заредите с енергия, изяжте един банан или нискомаслено сирене преди тренировка.

16-След тренировка си позволявате нещо вкусно
Повечето хора не могат да оценят адекватно стойността на изразходената енергия по време на тренировки и използват това като оправдание за обилното похапване. Това обаче проваля всякакви усилия в спортната зала.

17-Консумирате малко храни, богати на фибри
Отказ от храни с високо съдържание на фибри (плодове, зеленчуци, пълнозърнести храни) може да доведе до проблеми с храносмилането. Женският организъм се нуждае от 25-35 гр фибри на ден.

18-Не се храните с риба
Така се лишавате от омега-3 мастни киселини, които понижават сърдечно-съдовите заболявания и образуването на тромбове.

19-Напълно сте изключили от храненето си мазнините
Малко количество мазнини са необходими за усвояването на хранителните вещества, както и за правилното функциониране на имунната и на нервната система. Освен това те дават чувството за ситост.

20-Смятате, че въглехидратите са вредни за фигурата
Въглехидратите са основен източник на енергия и съставляват 55-60 % от ежедневния хранителен прием. Освен това диета, която съдържа по-високо количество протеини в сравнение с въглехидрати може да увеличи в дългосрочен план риска от сърдечно-съдови заболявания.

21-Приемате витамини ежедневно и не консумирате достатъчно плодове
Към момента не е установено категорично кое е по-полезно – хранителните вещества в храната или комбинацията им с изкуствено създадени мултивитамини. Таблетките не са причина да се отказвате праскови и крушите. Важното е да не ядете плодовете през нощта, когато панкреасът започва да отделя повече инсулин, съдържанието му в кръвта се повишава и тялото получава сигнал за съхраняване на мазнини.

22-Ограничавате се с до 800 калории на ден
Това забавя физически обмяната на веществата и дава сигнал на организма ви да съхранява всички приети калории. Нискокалорийната диета е опасна за здравето дори. Подобно изтезание за организма не трябва да продължава повече от три дни.

 


image0 (9K)