Грехът на Бертолучи

Бернардо Бертолучи напусна земния свят без да бъде простен за съсипания живот на Мария Шнайдер. През 1971г. италианският кинорежисьор снима във френската столица „Последното танго в Париж“.

Еротиката в киното по това време е в началото си. Главите герои във филма са 40-годишният Марлон Брандо и 19-годишната Мария Шнайдер. Момичето е дъщеря на румънска емигрантка, чийто баща никога не я е признал за негово дете. Красива и амбициозна, тя е забелязана от Бриджит Бардо и Ален Делон. Чрез тях Мария прониква в средите на киноизкуството.

Нейната детска чистота и наивност привличат погледа на Бертолучи и той ѝ възлага ролята на любовница на Марлон Брандо. За своето време „Последното танго в Париж“ е най-сексуално изявеното произведение пред широката публика. Двамата влюбени не спират през целия филм да се наслаждават един на друг, докато се стига до фаталната сцена с „маслото“, което Марлон приготвя, за да содомизира приятелката си. Той се е договорил предварително с Бертолучи с това отклонение от първоначалния сценарий.

Двамата не казват нищо на Мария и снимат сцената със страстната борба, въпреки нейната съпротива. Фактически половият акт не е действителен, а само се подразбира. Въпреки това Мария Шнайдер е дълбоко духовно наранена.

След този „успех“ за Бертолучи, тя снима рядко. Участва още във филми с Жерард Депардйо и Джак Никълсън, но никога повече не се съблича пред камерите. Започва да пие и взема наркотици. Обявява публично, че е лезбийка.

Мария  Шнайдер умира през 2011 година, физически и духовно унищожена. Бертолучи призна приживе за грешката си, но Мария Шнайдер не го чу, защото не беше вече между живите.

Божидар Чеков, Фейсбук

image0 (9K)