Грейпфрутът – големият враг на килограмите

Съдържащите се в грейпфрута полезни вещества стимулират изгарянето на мазнините и подпомагат обмяната на веществата. Ето защо, ако включиш този плод в дневното си меню, лесно ще отслабнеш.

Хапвай всеки ден по половин грейпфрут преди хранене и скоро ще установиш чудесния ефект, който този плод е оказал върху фигурата ти. Горчивите вещества, които грейпфрутът съдържа, помагат да се изгарят мазнините, като ускоряват обмяната на веществата, най-вече на захарта. Това сочи изследване на американски учени, които провели експеримент със 100 пациенти с наднормено тегло. Едната част от тях трябвало преди всяко хранене да изяждат половин грейпфрут или да изпиват чаша прясно изцеден сок от грейпфрут, запазвайки без промени обичайния си начин на хранене. Другите също се хранели, както обикновено, но не консумирали грейпфрут. Оказало се, че след 12 седмици консумиралите грейпфрут намалили теглото си – някои с 1,5 кг, а други – с 4,5 кг. Участниците, които не приемали горчивия плод като „предястие“, не променили теглото си.

Бил констатиран и още един любопитен резултат. Консумиращите грейпфрут имали по-малко инсулин и гликоза в кръвта след хранене. Това означава, че грейпфрутът стимулира обмяната на веществата и така организмът не трупа захарта като запас.

Горчивото вещество стимулира храносмилането

Грейпфрутът дължи горчивия си вкус на веществото нарингин от групата на флавоноидите. То подобрява храносмилането, регулира дейността на дебелото черво, подпомага изхвърлянето на токсините и стимулира обмяната на веществата. Освен това колкото по-горчив е плодът, толкова по-голямо е количеството на витамин С, което той съдържа. А витамин С, както знаем, подсилва имунната система. Само с един голям грейпфрут (около 200 г чиста плодова маса) вие покривате дневните си нужди от витамин С (100 мг). Ако пък плодът е по-сладък и червен, той съдържа повече бетакаротин, който в нашия организъм се преработва във витамин А, изключително необходим за очите, кожата и имунната защита. Ето защо е добре да изяждаме всеки ден по един светъл и един червен грейпфрут.

Още един плюс – богат е на пектин

Това вещество се съдържа в ципите на плода и стимулира храносмилането, а също така регулира нивото на кръвната захар. Важно е обаче да спазваш едно правило – не добавяй захар, защото това повишава нивото на кръвната захар и задстомашната жлеза започва да произвежда повече инсулин, поради което разграждането на мазнините се блокира.

Нашият организъм непрестанно се нуждае от енергия. Но ако поемаме повече калории, отколкото организмът ни може да изгори, излишното количество се съхранява като мастни депа. За да разградим тези натрупани мазнини, ни трябва витамин С. Той активира производството на хормони, например на хормона на растежа и на тези, произвеждани от щитовидната жлеза, които пък стимулират изгарянето на мазнините.

За да се предпазиш от проблеми с венците!

Изяждай всяка сутрин по един грейпфрут! Това подсилва защитните функции на организма и действа превантивно срещу проблемите с венците. Учените установили тази взаимовръзка, наблюдавайки подобряването на здравословното състояние на пациенти, страдащи от парадонтоза, които консумират редовно грейпфрут.

Обяснението е просто! Тези, които страдат от кървене и възпаления на венците, обикновено имат липса на витамин С.

Редовната консумация на грейпфрут може да неутрализира този недостиг. Антибактериалното действие на витамин С запазва венците здрави и е ефикасно средство при лечение на парадонтоза.

Внимание!

Грейпфрутът може да е опасен в съчетание с някои лекарства!

Грейпфрутът стимулира действието на много хранителни вещества и на лекарствата! Ако взимаш медикаменти и желаеш да консумираш грейпфрут, консултирай се първо с твоя лекар. Има риск от евентуални странични ефекти.

trafficnews.bg

 


image0 (9K)