Границите на България остават затворени до 14 юни, като забраната за влизане вече обхваща всички чужди граждани

Границите на България остават затворени до 14 юни, като забраната за влизане вече обхваща всички чужди граждани – това става известно от заповед на здравния министър Кирил Ананиев, с която се променят досегашните разпоредби от периода на извънредното положение заради пандемията от COVID-19, съобщава „Дневник“

Досегашният режим, който действаше от 6 април насам, не позволяваше в страната да бъдат допускани граждани от трети страни и спираше – независимо от гражданството им, идващите от 12 страни от Европейския съюз и шенгенското пространство (Италия, Испания, Франция, Великобритания и Северна Ирландия, Германия, Нидерландия, Швейцария, Австрия, Белгия, Исландия, Лихтенщайн и Люксембург).

С новата заповед възможността за пътуване до страната за граждани от други европейски държави е премахната и от днес е забранено влизането на „всички лица, независимо от тяхното гражданство, през всички гранични пунктове, с въздушен, морски, железопътен и автомобилен транспорт.

Вече се допускат и работещи в туризма

Досега съществуващите изключения от ограничителния режим остават, но към тях се добавят две нови категории работници: право да влизат в страната от днес имат работещи в сферата на туризма и работници, които участват в доставките на лекарства, медицински изделия и апаратура и лични предпазни средства.

Продължава да е позволено също за:

– българските граждани и семействата им, както и тези със статут на постоянно или продължително пребиваване

– медицински специалисти и научни работници, както и социални работници, когато пътуват по работа

– чуждестранни длъжностни лица, дипломати, служители на международни организации при изпълнение на задълженията им

– пътуващите по хуманитарни причини

– чуждестранни граждани, ангажирани в работата по стратегическата и критичната инфраструктура

– сезонни земеделски работници и погранични работници

– транзитно преминаващите чуждестранни граждани, които се завръщат у дома си или там, където пребивават.

Карантината – за всички без изключение

Остава досегашното задължение за 14-дневна домашна карантина на всички влизащи от чужбина. При влизане в страната през всички гранични пунктове те трябва да попълват предписание, в което посочват къде ще отседнат и се ангажират да не излизат и да спазват епидемиологичните мерки.

Изключение са шофьорите на транзитно преминаващите товарни камиони и международните автобуси.


image0 (9K)