Грандиозна организация за Деня на Стара Загора тази година (СНИМКИ)

Грандиозна организация на празничния Ден на Стара Загора – 5 октомври. Той беше изпълнен с много емоция от гостуването в Града на липите на атрактивния фест One Love Tour.

[ad id=“225664″]

Събитието се състоя на специална сцена, издигната на античната улица на древния римски град Августа Траяна, където точно в 10:30 часа прозвуча химна на България, изпълнен от хора на Държавна опера Стара Загора. Националният ни трибагреник, знамената на Стара Загора и Европейския съюз бяха издигнати под звуците на националния химн от военни от Втора механизирана бригада.

На сцената за церемонията по повод празника на града заеха местата си официалните лица, а Старозагорския митрополит Киприан отслужи водосвет, заедно със свещеници от епархията. След приветствените слова на владиката и на кмета на Община Стара Загора Живко Тодоров, празникът продължи с концерт на хора на Държавна опера Стара Загора.

Веднага след тях на сцената излязоха изпълнителите от Вокална студия „Траяна глас“ с ръководител Лиляна Дойчева, последвани от куклен спектакъл за най-малките. Най-желаната атракция за хората от всички възрасти бе специално изградената „Арена на дуелите „. На нея малки и големи имаха възможност да изживеят и изпитат емоцията от най-българския телевизионен риалити формат Фермата. Димитър Господинов и участници от предишни сезони на предаването бяха подготвили емблематични и запомнящи се от зрителите игри.

Към позабравените бит и традиции посетителите се завърнаха с изложеното в „Алеята на занаятите“. Те се запознаха с автентични български занаяти, запазили се до днес, припомниха си красотата и изяществото на ръчно изработените произведения от бита.

Част от One Love Tour бе и националният „Отбор на надеждата“, който ще представя България на световното първенство по футбол за бездомни хора в Мексико Сити от 13 до 18 ноември тази година. Футболният тим, съставен от младежи в неравностойно положение, е социален проект, чиято цел е да създаде предпоставки за положителна промяна в живота на играчите чрез изграждане на личностни качества. Почти всички момчета от тазгодишния национален „Отбор на надеждата“ са на възраст 16 години. Фестивалният турнир по стрийт футбол беше част от турнето на тима, наречено „Играй с националите“ и в него взеха участие няколко състава от Стара Загора.

[ad id=“263680″]

Кулинарният майсторлък на Ути Бъчваров, впечатли старозагорци и хиляди бяха желаещите да опитат вкусотиите му, приготвени с цялата му любов и артистичност. Специално за празника на града, той сготви „Старозагорски гювеч“, като всички продукти бяха от местни производители. Ястието къкри в огромен казан, изработен от челото на парен локомотив, който е внесен в България около 1907 година и е бил част от българските железници до 1957 година. Цялата подготовка и същинското готвене се случи пред очите на гостите на фестивала. Близо 1000 човека бяха нагостени с вкусната гозба.

Вечерният концерт стартира с групата на Иван Христов и Драндийски, които представиха изцяло нов репертоар. Ексцентричната, дръзка и млада Тита, беше единствената дама, част от вечерната програма. Следващият изпълнител беше звездата на Македония – Слаткаристика. Той е истинска сензация в страната си и любимец у нас. Концертът продължи с атрактивното участие на Криско, който буквално взриви публиката. След него, сцената завладя легендата на македонската музика, виртуозният китарист и композитор Влатко Стефановски. За финал на вечерта излезе роденият в Стара Загора актьор, изпълнител и композитор – Стефан Вълдобрев, заедно с Обичайните заподозрени. Старозагорци ги посрещнаха с бурни овации, а в края на изпълнението им небето се изпълни с приказно красива и пищна заря.

Организаторите обещават фестивалът One Love Tour през 2019 година да се завърне отново, за да обедини почитателите на изкуството, музиката и традициите от България и Македония!


image0 (9K)