Грандиозен събор „Богородична стъпка“ готвят и тази година

Над 4000 участници показват българските традиции на традиционния събор „Богородична стъпка“ на Старозагорските бани.

За тринадесети път на Старозагорски минерални бани ще се проведе Националния тракийски фолклорен събор „Богородична стъпка“. В него ще участват над 4000 любители на българския бит и култура, които ще представят чрез песни, танци и демонстрации обичаи от различни краища на страната.

[ad id=“225664″]

Организатори на събора са Община Стара Загора, Съюз на Тракийските дружества в България Тракийско дружество „Одринска епопея“ Стара Загора, кметството на Старозагорските минерални бани, Общество за фолклор, Народно читалище „Христо Ботев 1952“ Старозагорски бани.

Началото на програмата е в 9.00 часа на 25 август (събота). От 11 часа е официалното откриване на събора, а два часа по-късно започна уникално дефиле на невероятни съчетания от традиционното облекло и модните европейски тенденции от първата половина на ХХ-ти век наречено „Как потурите станаха панталони, а сукманът рокля“.

Участниците в събора ще се изявяват на две сцени в парка на курорта през целия ден. От 19 часа започва Гала концерт на Общински фолклорен ансамбъл „Загоре“ и Инструментална формация „Булгара“ с ръководител Димитър Христов. Два часа по-късно е демонстрацията на нестинарски танц.

В неделя програмата започва в 9.00 часа на двете сцени, а в 16.00 часа ще бъдат обявени отличените участници в събора.

Журито, което ще оценява изпълнителите през двата фестивални дни е в състав: доц. д-р Веселка Тончева и доц. д-р Валентина Райчева, Институт за етнология и фолклористика с етнографски музей при БАН, академик Крум Георгиев, член на Международната академия за традиционно изкуство, носител на световен Оскар за фолклор, академик Кирил Тодоров, гл. худ. ръководител на Ансамбъл „Зорница“, Христо Иванов , гл. худ. ръководител на Общински фолклорен ансамбъл „Загоре“ и Емил Минев, хоров диригент.

Ще бъдат връчени плакети за принос в съхраняване и популяризиране на традиционната ни култура, а най-добрите колективи или индивидуални изпълнители ще бъдат отличени с Наградата на кмета на Община Стара Загора, Наградата на Тракийско дружество „Одринска епопея“, Наградата на Младежкото тракийско дружество.

Богата е и съпътстващата програма на събора. Тази година малките участници и гости на събора ще бъдат изненадани с детски творчески работилници „Съхранено с любов-сътворено с талант“. Те ще могат да се запознаят с традиционните техники за тъкане на вертикален стан, да изработят със собствениците си ръце творби от естествени материали, да оцветяват шаблони, да правят оригами и т. н. Предвидено е и разучаване на игрите на баба и дядо като „Пускам, пускам кърпа“, „Криеница“, „Сляпа баба“ и др. Ще има предизвикателства като танцуване върху стомна и игра на шиник.

[ad id=“263680″]

Самодейни състави ще посрещат гости на раздумки с билков чай и ръжено кафе, живата традиция „Добра среща“ ще покажат в Селски двор, ще има изложби на автентични родопски носии и носии от видинско.

С участието на оркестри и танцови школи на мегдана ще се развихри надиграване с фолклорни танци от всички краища на страната.

Майстори ще предлагат стоката си на традиционната Улица на занаятите.

За желаещите да посетят природния феномен „Богородична стъпка“ организаторите осигуряват и безплатен превоз, тръгващ от центъра на Старозагорските бани.


image0 (9K)