Градил Илия на Алепу, Синеморец и Рила. Как бетонът изкарва хора на улицата

Заради случаите на застрояване, които добиха известност в последните седмици и готвените промени в закони, свързани с опазването на природата, стотици излязоха на протести в няколко български града. Във вторник се очаква нов протест

Незаконното строителство е безспорният лидер сред темите, способни да изкарат хора на улиците. Във вторник пак се очакват протести по същия повод в Благоевград, Бургас, Пловдив, Русе, Сливен, София. Организаторите говорят не само за строежите, добили публичност напоследък, но и за готвените промени в Закона за биологичното разнообразие, с който се регламентира управлението на зоните от европейската мрежа „Натура 2000“.

„Подпорната стена“ на Алепу, бетоновозът върху скалите край Синеморец, багерът на Седемте рилски езера и строежът в изсечена гора над Свети Влас – това са случаите, които станаха известни на обществото за по-малко от месец.

Ето как се стигна до тези проекти, какво е развитието им и какви промени, свързани с Натура 2000, готвят депутатите.

I Подпорната стена, която ще порасне до хотел с басейн

Първият от последните случаи на нередности в защитените от законодателството зони е строежа на Шофьорския плаж край блатото Алепу. Въпреки че той предизвика остра обществена реакция едва наскоро, неговата история започва през 2005 г., когато община Созопол се включва в проекта „Алепу вилидж“ като апортира в капитала на дружеството 29 декара „изоставени ниви“ за 1.22 млн. лв. Общината тогава е управлявана от кмета на БСП Веска Караманова, а в общинския съвет са бъдещите кметове – настоящият Тихомир Янакиев, също част от социалистите и предходният наследник на Караманова, Панайот Рейзи от ГЕРБ.

Подпорната стена на Алепу

През 2008 г., когато Рейзи е вече кмет, делът на общината в частното дружество е продаден, по предложение на кмета, на офшорна фирма. За този случай бивши общински съветници обявиха, че за подкрепа на решението са били предлагани подкупи от по 5 000 евро.

След няколко години затишие около проекта, през 2017 и 2018 г. редица институции констатират наличието на свлачище точно на мястото на обекта, и дават разрешение за укрепване, а впоследствие и за строеж на 2 курортни комплекса.

През септември 2018 г. и община Созопол разрешава строителството на Шофьорския плаж на два етапа – първият е изграждането на брегоукрепителното съоръжение, а вторият е строежът на ваканционно селище.

След публикуването на първите снимки от Алепу първоначалната проверка на Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК), потвърди, че става въпрос само за укрепително съоръжение. Впоследствие обаче се оказа, че на място е бил изливан бетон въпреки разпорежданията на строителния контрол, а прокуратурата поиска съдът да обяви за нищожно разрешението за строеж.

Строежът на Алепу беляза и интересен нов щрих около историите за строителството в защитени зони. От фирмата, извършила архитектурния проект, съобщиха това: „не можем да кажем, че се строи нещо на девствен плаж“. Казаха и че след свлачището природа няма.

В началото на юли пък дружеството инвеститор и собственик на имота „ГБС Турс“ публикуваха проекта си за комплекса, на който освен изграждането на дву- и триетажни сгради личеше, че е предвидено и построяването на басейн.

Видео ТУК:

I Бетоновоз по скалите край Синеморец

В началото на юни се разбра, че строеж има и в местността „Поляните“ в Синеморец, на метри от полето. Там се изгражда конструкция, която напомня на основа на вила с поне два етажа. Този строеж пък е на територията на природен парк „Странджа“, точно до скалните образувания „Корабите“. Тоест попада в две защитени зони от Натура 2000.

Строежът върху скалите на Синеморец в първите дни на юни

Тази строителна дейност се извършва и извън периода, разрешен от Регионалната инспекция за околната среда и водите (РИОСВ) в Бургас. Между март и август не се строи, защото тогава гнездят птиците. По-късно стана ясно, че това нарушение е станало повод да се наложи глоба на собственика.

За пръв път за този строеж съобщи разследващият сайт „Биволъ“ през декември 2019 г., а два дни по-късно, кметът Лапчев обяви, че строителството е спряно. По-късно собственикът съобщи, че е отстранил нередностите около строежа.

Според кадастралната карта застрояваният парцел е такъв, върху който може да се строи. Както Свободна Европа вече писа обаче от наличната информация не се разбира кога имотът е влязъл в регулация. Ясно е само, че Подробен устройствен план (ПУП) на имота е одобрен от Община Царево през февруари 2006 г. Към момента Царево няма действащ общ устройствен план (ОУП), който да регламентира бъдещото строителство на територията на общината.

През юни Асоциацията на парковете в България подаде сигнали до Община Царево, РДНСК Бургас и РИОСВ Бургас за строежа, който според неправителствената организация се извършва в нарушение на Закона за устройство на Черноморското крайбрежие и Закона за биологичното разнообразие. Коалицията от природозащитни организации „За да остане природа в България“ подаде сигнал до същите институции, до министър-председателя и до главния прокурор.

Видео ТУК:

I Багер на рилските езера

В края на юни на една от най-посещаваните планински дестинации в България – Седемте рилски езера се появи багер.

Багерът на Седемте рилски езера

От управата на парка поясниха, че машината е там заради строителнo-рехабилитационни дейности за укрепване на туристически пътеки, за поставяне на парапети и мостове и за борба с ерозията. От медийни репортажи се видя, че там има и друга тежка техника, но пояснение беше дадено само за багера, който се оказа необходим „само за малък участък“.

Всъщност историята е свързана с изпълнението на проект „Устойчиво управление на Национален парк „Рила“ II-ра фаза“ на стойност близо 12 млн. лева.

Присъствието на багера високо в планината е във връзка с отделна част от проекта, свързана с „Инженеринг (проектиране и СМР) за рехабилитация/изграждане на съоръжения“ на стойност 3 млн. и 42 хил. лева, а изпълнител е „Юнайтед пропърти груп“.

Фирмата изпълнител се оказа без опит в подобни проекти. Тя се занимава основно с доставка на железопътни релси и ВиК дейности. В последните години тя печели и множество обществени поръчки на стойност от десетки милиони левове.

В крайна сметка, след инспекция на екоминистъра Емил Димитров-Ревизоро и по решение на премиера Бойко Борисов, проектът бе спрян, докато всички документи и разрешителни по случая не бъдат проверени. По случая се самосезира Окръжната прокуратура в Кюстендил, а Върховната административна прокуратура (ВАП) възложи на Димитров незабавна проверка за причината за наличието на тежка техника в планината. Самият министър заяви, че фирмата изпълнител ще понесе максимални санкции.

I Още хотели в горите на Свети Влас

Също в началото на юни от инициативата „Зелени закони“ заедно с „Биволъ“ публикуваха материал, свързан с опит на МОСВ да извади тайно 13 декара земи от обхвата на Натура 2000, във връзка със строителна дейност на курорта Свети Влас.

Става въпрос за строеж в имот, придобит след държавна заменка, собственост на Динко и Йордан Диневи. Самото строителство пък се извършва в изсечената борова гора над курортния комплекс.

Според публикуваното разследване обектът, заменен през 2007 г., е продаден до 2008 г., а неговото предназначение е променено от „дървопроизводителна гора“, въпреки че анекс в договора за заменката забранява това.

В крайна сметка през 2019 г. фирмата собственик на имота получава разрешителни за строеж, а още през зимата на 2020 г. грубият строеж е започнат.

Разследващите твърдят, че през април 2020 г. с проект за заповед, пуснат на обществено обсъждане, от МОСВ се опитват да изключат 13 декара от имота, които попадат в защитената зона “Емине – Иракли”, върху които се строи.

В крайна сметка в началото на юли ВАП поиска да бъдат обявени за нищожни разрешения за строеж за комплекса, след като проверка е установила серия от нарушения, сред които и липса на задължителна оценка на въздействието върху околната среда.

I Какво искат да променят депутатите

Въпреки множеството нарушения и острите реакции на граждани и организации, през февруари 2020 г. правителството прие проекта за промени в управлението на „Натура 2000“, които бяха предложени година по-рано от бившия екоминистър и понастоящем обвиняем Нено Димов.

Първоначално проектът предлагаше редица промени, на пръв поглед свързани с липсата на органи на управление на зоните по Натура 2000. По-късно в него бяха включени редица промени, сред които отстраняване на научните организации от органите, разработващи мерките за опазване на защитените видове и местообитания. По този начин министърът на околната среда и водите би получил пълна власт.

Заедно с това в края на май депутати от Обединени патриоти предложиха и промени в Закона за опазване на околната среда, с които жалбите по оценки за въздействие върху околната среда на общински проекти от първостепенно значение като пътища, депа за отпадъци, гробища или големи частни инвестиции в инфраструктурата да се разглеждат само на една съдебна инстанция. Тези промени предизвикаха остра реакция от страна на организацията „За да остане природа“. Мотивите за законопроекта заблуждават, че екооценките пречат на инвеститори, докато всъщност реално липсват механизми, по които вредни проекти да бъдат спрени, казват от организацията.

В началото на юли стана ясно също, че България има три месеца да изготви отговор до Европейската комисия, свързан с редица неизпълнения на задълженията, свързани с „Натура 2000“, след което срещу страната ще бъде започнато дело в Съда на Европейския съюз.

Източник: www.svobodnaevropa.bg Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.


image0 (9K)