ГПЧЕ „Ромен Ролан“ отново е сред най-добрите средни училища в страната

ГПЧЕ „Ромен Ролан“ –  Стара Загора за пореден път се класира сред най-добрите средни училища в България. На база резултатите от задължителния за всички ученици зрелостен изпит по български език и литература в 12 клас, на който тази година се явиха близо 53 хил. ученици, ГПЧЕ „Ромен Ролан“ се класира на 17-то място в страната с 231 зрелостници постигнали среден успех на матурата 5.28.

Челната тройка на най-добрите средни училища у нас формират софийските 91-ва НЕМСКА ЕЗИКОВА ГИМНАЗИЯ ,,Професор Константин Гълъбов“, 73-тоСУ с преподаване на чужди езици „Владислав Граматик“ и 164-та гимназия с преподаване на испански език „Мигел де Сервантес“ съответно със среден успех 5.64, 5.60 и 5.54. Сред първите 10 има 8 столични гимназии и по една от Пловдив и Варна, а сред първите 100 отново доминират софийските гимназии с 35 представители.

От Старозагорска област още три гимназии фигурират в първата стотица: Търговската гимназия „Княз Симеон Търновски“ – Стара Загора е на 57 място със среден успех от матурата по български език 4.97, Профилирана природоматематическа гимназия „Гео Милев“ – Стара Загора е на 78 място с успех 4.87, а Профилирана природо-математическа гимназия „Никола Обрешков“ – Казанлък е на 90 място с успех 4.80.

2356 зрелостници от 39 училища от Старозагорска област са се явили на зрелостен изпит по български език и литература в 12 клас и са постигнали среден успех 4.06.

Използвана е информация на Министерството на образованието за близо 1000 училища в цялата страна, публикувана в поддържания от Държавната агенция „Електронно управление“ национален портал за отворени данни.

 

 


image0 (9K)