Готвят програма за безплатни имунизации срещу грип на хората над 65 години

Програма за безплатни имунизации срещу грип на хората над 65 години подготвя здравното министерство. Очаква се тя да стартира през следващата година и да обхване около 15% от възрастните, които са най-застрашени от усложнения след грип.

[ad id=“225664″]

В момента противгрипните ваксини у нас струват около 20 лева.

„Възрастните хора наистина имат интерес, запознати са, желаят да се имунизират, но не винаги имат финансовата възможност“, заяви пред БНТ доц. Лили Маринова – началник „Имунопрофилактика и контрол на инфекциите“, СРЗИ.

Предвижда се през следващата година противогрипните ваксини за хората над 65 години да са безплатни. За целта държавата е заделила около 2 милиона лева.

„Те са най-голямата и най-рисковата група по отношение на грип. Ако предпазим тях, ние мислим, че можем да спасим доста човешки животи. Тъй като е очевидно, че по време на грипна епидемия с обостряне на хронични заболявания, се стига до много сериозни усложнения и дори до смъртен изход“, каза д-р Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор.

[ad id=“263680″]

Лекарите напомнят, че имунизацията не може да ни предпази напълно от заразяване с грип.

Най-подходящите месеци за имунизация срещу грип са октомври и ноември. Прогнозите са, че тази година ще ни атакуват 4 щама. Очаква се два от тях да доминират.


image0 (9K)