Готвят ни въвеждане на еврото в България. Стягайте се за по-високи цени!

Приемането на еврото е единственият вариант за България, твърдят финансовият министър Владислав Горанов и управителят на БНБ Димитър Радев.

[ad id=“225664″]

Двамата очакват идеята на еврокомисаря по икономическите въпроси, който вчера обяви, че другата седмица страните, които не са в Еврозоната, ще получат „предложение, на което не могат да откажат“, съобщава Нова телевизия.

Законовите процедури за приемането на еврото у нас включват най-малко две години  престояване в чакалнята преди приемането на единната валута. Не е ясно какви облекчения ще предложи Еврокомисията за България и дали това ще ускори приемането на еврото.

Не е ясно дали, ако започнем процедура по въвеждане на еврото, няма да се пропука валутният борд. В страната има икономически и политически групировки, които могат да се изкушат да опитат да девалвират лева в периода до приемане на еврото, което би било пагубно за икономиката на България.

[ad id=“218001″]

Освен това, опитът на страните, които се присъединиха към еврозоната, показва, че цените на стоките и услугите навсякъде се увеличиха драстично при отказа от собствената валута и въвеждането на еврото.


image0 (9K)