Готвят голяма тесла за по-старите автомобили

Автомобилите, които замърсяват повече въздуха, ще бъдат ограничавани в централните части на София.

По-екологичните коли щели да бъдат отличавани чрез стикера за преминат технически преглед и вграден чип.

Това става ясно от отговор на транспортния министър Ивайло Московски на депутатски въпрос относно мерките за по-екологичен транспорт в страната, пише вестник „Монитор“.

[ad id=“225664″]

Промяната е предвидена в наредба на транспортното министерство – за периодичните прегледи за проверка на техническата изправност на превозните средства. Експертите търсели техническо осъществяване на идеята на Столична община, свързана с определяне на „екологични групи“, известни масово като стандарта Евро, към които ще бъде квалифицирано всяко едно моторно средство.

“ „Екологичната група“ ще се определя в зависимост от количеството и съдържанието на вредни емисии в отработените газове на автомобилите, установени при извършване на периодичните прегледи и евро-категорията на превозното средство„, се казва в отговора на Московски.

[ad id=“263680″]

„Екологичната група“ ще се отразява в знака на техническия преглед и в специален чип, предоставящ възможност за отдалечено четене на данните за превозното средство. Това щяло да даде възможност и да се въведе допълнителен критерий при определяне на данъчните задължения върху превозните средства в зависимост от замърсяването, което причиняват.

[ad id=“236999″]

Нашата идея е свързана с борбата със замърсяването на въздуха в София. Затова пуснахме писмо до министър Московски, с което помолихме да се потърси начин за ясна техническа идентификация на двигателя, по време на техническия преглед, спрямо стандарта Евро 3, 4, 5 и 6. Възможно е това да се направи с чип„. Това казал пред „Монитор“ зам.-председателят на транспортната комисия в Столичната община Зафир Зарков.

Писмото било от името на председателите на двете комисии в Столичния общински съвет – транспортната и екологичната и с даден мандат от кмета Йорданка Фандъкова. Предложението на общинарите било – в дните с повишено замърсяване на въздуха, да се ограничава движението на автомобили в центъра на града.

В тези дни трябва да се допускат само автомобили с най-високите екологични показатели на двигателя – Евро 5 и 6, а тези с Евро 2 и 3 да се глобяват, ако преминават през централната част на града„, допълни Зарков.

[ad id=“218548″]

От бизнеса реагираха негативно, защото смятат, че така ще бъдат ограничени доставчиците на стоки в магазините в центъра на града. Това ще принуди фирмите да търсят пари за по-нови автомобили.

С промяна в наредбата – от страна на бившата ДАИ предвиждат и свързване на информационната им система с измервателните уреди с пунктове за технически преглед, с цел недопускане на манипулации на направените измервания.


image0 (9K)