Горяха Царските конюшни на пъпа на София

Огънят бе овладян тази сутрин от 4-5 екипа огнеборци

[ad id=“225664″]

Голям пожар обхвана тази нощ имота „Царските конюшни“ на столичните булеварди „Дондуков” и „Васил Левски” откъм ул. „Врабча“ и ул. „Панайот Волов“. До 6 ч. сутринта 4-5 коли с огнеборци овладяваха пламъците, като една от тях бе опънала маркуч чак от аптеката „Марешки“ при паметника на Васил Левски към ул. „Врабча“, съобщи Канал 3.

Най-сериозно са пострадали сгради откъм ул. „Панайот Волов“ срещу Английската гимназия, и ул. „Врабча“.

Комплексът, който е доста занемарен в момента, е бил използван за конюшни по времето на цар Фердинанд. Там в момента се помещава катедрата по приложни изкуства на Националната художествена академия.

[ad id=“263680″]

В Софийски градски съд има наказателно дело, свързано с царските конюшни. По него подсъдими са двама – Веселин Пенев, бивш областен управител на София и Юлия Димитрова-Цекова, лицензиран оценител.

Пенев е предаден на съд за няколко престъпления. Едното обвинение е за сключена неизгодна сделка, т.нар. царски конюшни. Щетата е над 10 млн. лв. и е формирана от разликата между продажната цена и реалната пазарна стойност на имота.

Другото обвинение е за умишлена безстопанственост, в резултат на което също са настъпили вредни последици и за областната администрация, и за българската държава. Т.нар. царски конюшни, 7 декара и половина на пъпа на София – на 100 метра от паметника на Васил Левски, са били продадени за сумата от 658 870 лв. Тоест по 90 лв. на квадратен метър.

[ad id=“236993″]

На 22 март lex.bg съобщи, че делото за продажбата на т.нар. „Царски конюшни“, по което подсъдим е бившият областен управител на София Веселин Пенев, най-после може да започне по същество в Софийския градски съд (СГС).

От сайта съобщиха, че това ще стане, след като определение на СГС, с което за втори път в последната година делото беше прекратено, е отменено от Софийския апелативен съд (САС). Въззивната инстанция е категорична, че обвиненията срещу Пенев и Юлия Димитрова-Цекова са ясни и не ограничават правото им на защита, както е приела съдия Снежина Колева от СГС.


image0 (9K)