Горан Благоев: Възмутително е да не знаем какво е отговорил президентът на патриарх Кирил

Според Светлана Шаренкова единодушно Светият синод дава много висока оценка за посещението. А зад думите на патриарха се крият огорчение и разочарование. „Когато вършиш добро не е християнско да кажеш „Благодарен бъди“.

[ad id=“225664″]

Визитата на руския патриарх, която разбуни духовете в обществото, отново стана повод за прехвърчане на искри. Думите на духовника предизвикаха остри спорове по темата, а реакцията на държавния глава Румен Радев събуди много въпроси.

В студиото на „Още от деня“ по БНТ по темата спориха Светлана Шаренкова и журналистът Горан Благоев.

„Правилно постъпиха и правителството, и вътрешното министерство“, посочи Шаренкова. Според организатора на тържествените чествания идването на патриарх Кирил беше историческо посещение в България.

„Още с кацането си каза много важни думи:„Ако я нямаше българската православна църква, нямаше да я има и руската“, коментира тя. По думите й изказването на духовника е израз на натрупване през годините. А нашият президент води много умерена политика – точно каквато отива на България.

Събеседникът й в студиото журналистът Горан Благоев обаче посочи, че е възмутително да не знаем какво е отговорил българският президент. „Защо точно това от цялото експозе на руския патриарх е качено на сайта“,попита водещият.

Според Светлана Шаренкова Светият синод единодушно дава много висока оценка за посещението. А зад думите на патриарха се крият огорчение и разочарование.

„Когато вършиш добро, не е християнско да кажеш „Благодарен бъди“. Предполага се, че твоето посещение е църковно и не трябва да се намесва политиката“, отговори журналистът. Според него чрез създадената ситуация паралелно се е показало много точно как ни третират от чужбина.

„Българският държавен глава не говореше за държави, а за народи. А руският патриарх си позволи да изопачи думите му и заговори за страни. Руският патриарх говореше не само на българите, но и на Русия“, посочи Горан Благоев.

Според Шаренкова не трябва да има нито русофили, нито русофоби, а трябва да има българофили.

„Време е да се замислим как да си подредим къщичката и как да честваме националния празник“, заяви пък Благоев.


image0 (9K)