Горанов тръгна да прави държавни бензиностанции, Марешки поиска да им стане шеф

Министерството на финансите предлага създаването на държавно предприятие „Държавна петролна компания“, чийто принципал да е министърът на икономиката. Това става ясно от официално съобщение на МФ. Една от целите на това дружество ще е в следващата една година да изгради бензиностанции на територията на цялата страна в населените места и на основните пътни артерии.

Идеята на ведомството, управлявано от Владислав Горанов, е със създаването на новата държавна структура да „подобри конкуренцията на пазара и да се осигурят максимално ниски цени за гражданите и бизнеса“. „С цел гарантиране на максимална конкуренция на пазара на горива, лицензираните складодържатели няма да могат да отказват съхранението на горива на други вложители. Предвижда се и държавната компания да разполага със складови бази, в които да се съхраняват горива и на други вложители“.

От предложението става ясно още, че бензиностанциите ще осигуряват възможност за зареждане и на електромобили, в контекста на стратегията за нисковъглеродна икономика и опазване на околната среда.

„Държавна петролна компания“ ще изпълнява и всички функции на държавния резерв за съхранение и обновяване на резервите на петролни енергийни продукти. „Така ще се оптимизира управлението на задължителните резерви и ще се гарантира постигането им и устойчивото им поддържане в изпълнение на изискванията на европейското законодателство“, пишат още от МФ.

Политическа партия „ВОЛЯ“, в лицето на своя лидер Веселин Марешки, изпрати позиция до медиите във връзка с предложението на Министерството на финансите за създаване на държавно предприятие „Държавна петролна компания“, чийто принципал да е министърът на икономиката. Ето какво гласи тя:Поздравяваме финансовия министър Горанов и цялото правителство за това че послушаха ВОЛЯ и че пристъпват към реализирането на нашата идея – създаването на държавна верига бензиностанции.Сега най-важното е проектът да се осъществи по най-добрия начин и да не се проточи във времето![Марешки: Не може държава със слаба икономика да има такива големи разходи за въоръжаване]

Затова ще настоявам проектът да се ръководи от ВОЛЯ. След като идеята е наша, смятам, че е коректно и редно ние да я осъществим. Така ще сме сигурни, че няма да се изкриви или да се провали.Готови сме да дадем целия си успешен опит в сектора, за да заработи веригата в кратки срокове и българите да бъдат доволни!Повече от три години апелирам за това, защото такава верига ще сложи ред в цените на фирмите, които си позволяват да продават горива с големи надценки и по този начин да грабят българския народ. Време е на това да се сложи край!

BNews.bg


image0 (9K)