Горанов: Няма манипулации на БАЦИС, това са политически провокации

„Неверни са твърденията, че системата не е коригирана и не са предприети никакви действия от лятото на 2016 до вота на недоверие, който ще се обсъжда утре“, категоричен бе министърът

[ad id=“263680″]

„Поздравявам БСП за находчивостта! Така се прави, атакуват се най-успешните политики.“ С тези думи министърът на финансите Владислав Горанов се обърна към депутатите от БСП в началото на съвместното заседание на вътрешната и бюджетната комисиив парламента.

Извънредното съвместно заседание в Народното събрание е посветено на доклада на ДАНС и прокуратурата за състоянието на информационната система на Митниците, наречена БАЦИС. Нейното разсекретяване бе поискано от парламента по настояване на БСП.

В началото Горанов направи ретроспекция на въвеждането на информационната система и отчете, че то е имало много голяма полза за повишаването на данъчните приходи. Финансовият министър припомни, че до идването на ГЕРБ на власт, до 2010 г., не е имал подобен контрол над акцизи и данъци.

[ad id=“218001″]

Няма манипулации на системата, категоричен беше Горанов, като припомни: „В противен случай седящият до мен главен прокурор щеше да образува досъдебно производство, визира Сотир Цацаров министърът, предаде Канал 3.

„Данни за подобни манипулации не са налични и всички анонси в тази посока мога да окачествя като чисто политически спекулации“, отсече Горанов по адрес на БСП, като добави, че това е целенасочено в навечерието на вота на недоверие за корупция.

Неверни са твърденията, че системата не е коригирана и не са предприети никакви действия от лятото на 2016 до вота на недоверие, който ще се обсъжда утре, заяви министърът на финансите. Той не отрече, че рискове пред системата е имало, но те са коригирани, а включително и през 2018 г. корециите и усъвършенстването на системата продължават. Системата работи по-добре, удовлетворени сме от нейната работа относно резултатите в бюджета, каза още Горанов.

На изслушването в парламента са директорът на Агенция „Митници“ Георги Костов и главният прокурор Сотир Цацаров.

[ad id=“218548″]

Владислав Горанов не отрече, че рискове пред системата е имало, но те са коригирани, а включително и през 2018 г. корекциите и усъвършенстването на системата продължават. „Системата работи по-добре, удовлетворени сме от нейната работа относно резултатите в бюджета“, каза още Горанов.

„Успяхме да повишим значително събираемостта на приходите, като в края на 2017 г. – данъчните приходи са увеличени с 10 на сто спрямо 2013 г. като дял от БВП. 22,3 милиарда са били данъчните приходи през 2013 г., а в края на 2017 г. вече са 29,5 милиарда.“ Това е с 6,5 милиарда номинално нарастване на данъчните приходи, отчете Горанов.

[ad id=“236480″]

Шефът на Митниците Георги Костов заяви, че достъп до системата няма как да има от външни компютри, използва се парола и потребителско име. Всяка една парола, независимо от това каква комбинация от символи и цифри е, е ненадеждна. Затова се въвежда нов идентификатор, който е невъзможно да бъде клониран, докладва той по последната констатация в доклада на ДАНС, по която още се работи. Другите 8 на брой са коригирани. Към юли 2018 г. ще приключи и отстраняването на последната критика от доклада на ДАНС.

 


image0 (9K)