Горанов: Наивно е да се мисли, че ГЕРБ може да има друг лидер

Всеки, който си мисли, че ГЕРБ може да има друг лидер или някой може да открадне от нея и да гради политически проект на тази основа, проявява голяма доза наивитет.

Това каза министърът на финансите Владислав Горанов, който бе заедно с премиера Бойко Борисов на среща със симпатизанти, кметове и членове на ГЕРБ в Стара Загора.

„За последните 11-12 години хората, които се обединиха около лидера Борисов, са хора с ценностна система и идеология. И ако на някой не му харесва тази ценностна система и идеология и всичко това, което се прави, има възможност да направи алтернативен политически проект, но в никакъв случай няма да може да напълни такава зала“, продължи финансовият министър Горанов.

И продължи, че въпреки кризата разходите на фиска не са били орязани, а напротив – именно с цел да бъдат финансирани мерки за запазване на заетостта, са били завишени.

Колкото и да се оспорва техният ефект, 282 000 души са запазили своите доходи по време на кризата, благодарение на тази мярка, която ще продължи да действа дотогава, докато е необходимо да се подкрепят предприятията, за да могат да изплащат възнагражденията в пълен размер, посочи Горанов.

Фокусът в следващите месеци трябва да остане върху националните приоритети, смята финансист №1.

„Според мен е и изграждането на смислена и разумна политическа програма, защото само след шест месеца ще си говорим за новите избори, да продължим да инвестираме в образование. Най-големият проблем, който срещаме пред чуждестранните инвеститори, за да дойдат в България, е липсата на достатъчно квалифицирана работна ръка“, отбеляза Горанов.

Финансовият министър подчерта отново, че промяна в данъчното облагане не трябва да има, защото във вида, в който е в момента, е възможно най-справедливото.

Всеки опит за въвеждане на прогресивно подоходно облагане ще означава само това активните и образовани хора да плащат двойно или тройно по-високи данъци, което според мен е неправилно и немотивиращо. Всеки, който не посещава училище, трябва да бъде принуден. Неговите родители имат този дълг към обществото. Оттам-нататък трябва да продължат и инвестиции в инфраструктура, каза още Владислав Горанов.

 


image0 (9K)