Голямо предприятие в Казанлък фалира, стотици отиват на борсата

Масови съкращения в „Катекс-Казанлък” започват след броени седмици, съобщи кореспондентът на bTV в региона. От 20 септември 205 от общо 214-те служители на предприятието излизат на борсата, съобщава bTV.

Ръководството на една от най-старите фабрики за платове у нас е взело решение да прекрати производствената дейност.

От 1 август работниците са пуснати в платен престой, от 20-ти този месец започва връчването на предизвестията, потвърди за bTV лидерът на КНСБ в Казанлък Цветана Пискова.

На борсата съкратените работници ще получават минимално обезщетение, защото през последната година са се трудили на 7-часов работен ден, но с много прекъсвания през месеците, когато са били пускани в неплатен отпуск.

При преговорите със синдикатите е постигнато съгласие по 6 брутни работни заплати да бъдат изплатени на четиримата служители, които ще се пенсионират през тази година. Четири заплати ще получат 12-те работници, които предстои да се пенсионират догодина.

Всички останали ще получат по една брутна работна заплата.

Акционери в „Катекс-Казанлък” са няколко фирми – инвестиционният фонд „Венчъри Куити” (16%), „Експрес проект 2003” ЕООД(36,83%) „Бост” АД (42%), фонд „Доверие” (5%) и фирма „Ексорест”.


image0 (9K)