Голяма трагедия! Стотици са загиналите при страшното земетресение, ранените са хиляди

Близо 400 станаха жертвите на страшното земетресение, което разтърси снощи Североизточен Ирак и гранични райони в Иран, съобщи BBC. Хиляди са ранените и хората, които все още се издирват.

Трусът с магнитуд от 7,3-а степен по скалата на Рихтер остави без домове над 70 000 души.

Земетресението е нанесло най-големи щети в Иран. Около 300 от жертвите са загинали там. Разрушения има в няколко провинции в западната част на страната, но най-силно е засегната Керманшах. Хиляди пострадали продължават да пристигат в болниците, за да им бъде оказана помощ.

След труса е настанала паника. Токът спрял и това допълнително затруднило хората, които се опитвали да избягат от люлеещите се сгради.

[ad id=“255238″]

Земетресението е активирало свлачища. Пътищата са затрупани и на много места в Иран спасителите не могат да достигнат до много селища, които са ударени от труса.

Спасителните операции продължават. По много сгради има пукнати и цепнатини. В резултат на срутванията множество автомобили, паркирани в близост до сгради, са затрупани.

Епицентърът на труса беше на иракска територия, близо до основния гранично-пропускателен пункт с Иран. Властите съобщават за няколко загинали и десетки ранени. За много жертви се съобщава в Иракски Кюрдистан. Там са нанесени сериозни щети на сгради и на инфраструктурата.

[ad id=“225664″]

До момента няма данни за пострадали или загинали български граждани, съобщават от Външно министерство.

Вторичните трусове продължават, поради което от Външно съветват да не се предприемат пътувания в този район.

С посолствата на България в Иран и Ирак може да се свържете на дежурните телефони: +98 930 568 34 09 (Техеран) и +964 7809237587 (Багдад).

bbc.com


image0 (9K)