Голямата награда на Есенния салон в Стара Загора е за скулптора Красимир Младенов

Голямата награда на Есенния салон на старозагорските художници тази година отиде при скулптора Красимир Младенов. Казанлъчанинът бе удостоен от заместник-кмета на Община Стара Загора Иванка Сотирова с плакета „Свети Георги“ от традиционния салон, посветен на Деня на Стара Загора 5-ти октомври. Авторът се представи с три бронзови фигури, вдъхновени от митологията.

Младенов е автор на първата реплика на бронзовата глава на тракийския владетел Севт ІІІ от могилата Голямата косматка край град Шипка. Близо половин година отнело на твореца изработването на формата за изливане на копието на находката, открита при разкопки от археолога д-р Георги Китов. Интересното е, че при направата й той е използвал калъп от кал и конски косми, както се твърди, древна технология.
Красимир Младенов дълго време се е занимавал с изящно леене, въпреки че специалността му е „текстил“. Участвал е в множество общи изложби, има и една самостоятелна изложба в София.

[ad id=“225664″]
Общо 89 работи подредиха 47 творци на тазгодишния салон в зала „Байер“. Седемчленното жури с председател доц. Злати Златев присъди 5 поощрителни награди за живопис и графика. Сред наградените са Павел Михов, Атанаска Янева, Росица Попчева, Петър Петров и Елеонора Атанасова.


image0 (9K)