Голямата конферентна зала в Парк-Хотел „Стара Загора“ вече ще носи името на художника Христо Танев

В знак на признателност към огромния принос на художника-хералдик Христо Танев при създаването на Парк-Хотел „Стара Загора“, като носител на тракийското наследство и познание, и във връзка с внезапната кончина на големия творец и общественик, от днес – 25 март – Благовещение, голямата конферентна зала „Тервел“ на петзвездния комплекс ще носи името „Христо Танев“.

Благодарение на Христо Танев, във всеки един детайл от красивия комплекс край езеро „Загорка“ е вплетена енергията на тракийските предци, населявали нашите земи преди много векове, чрез многобройните символи, знаци, стенописи, статуи и орнаменти, създадени и композирани от него. Христо Танев превърна Парк-Хотел „Стара Загора“ в своеобразно светилище на духовността, която продължава да живее в нас от времето на Орфей до днес, благодарение на просветители като него. Енциклопедичните му познания в областта на хералдиката, езотериката, историята, археологията и изобразителното изкуство ще продължават да живеят и след него чрез впечатляващите витражи на Парк-Хотел „Стара Загора“, чрез имената на древните тракийски божества, с които големият художник „покръсти“ различните части на комплекса.
Христо Танев беше не просто пазител на българщината, талантлив художник и обществен водач. Той беше приятел и съмишленик на създателите на комплекса и на Болница „Тракия“ – семейство Колеви. Той е автор на логото на Парк-Хотел „Стара Загора“, на Болница „Тракия“, на „Трета поликлиника“, на ресторант „Орфеида“. Христо Танев създаде гербът и знамето на Стара Загора. До последния си час не спря да работи, да създава, да открива, да води другите, вярвайки, че осветените с хляб, вода и вино са истинските носители на добротата, прогреса и човечността.
Поклон пред делото и паметта ти, Приятелю Христо Танев!
От семейство Лена и Дечко Колеви, синовете им Иван Колев, Данаил Колев и съпругата му Велислава Колева.


image0 (9K)