Големи глоби и дори затвор заплашват българските шофьори в съседните ни страни

Ако ви се налага да пътувате скоро, трябва да знаете, че в Румъния, Сърбия, Македония и Турция изискват колата да е подготвена за зимни условия, пише dnes.bg.

[ad id=“263680″]

В Сърбия за агресивно управление на моторно превозно средство може да ви осъдят на затвор до 30 дни, а ако то е довело до ПТП – на затвор от 45 до 60 дни и отнемане на 17 точки. При пътуване в съседната страна, ако нивото на алкохол в кръвта на шофьора е над 0,3%, той е заплашен от глоба в местна валута, която е равна на над 80 лева. Водачите на мотори, начинаещите и професионалните шофьори пък нямат право да пият и капка алкохол. При катастрофа в Сърбия всички участници в произшествието се проверяват за алкохол. Тези, които откажат, ги вкарват в затвора.

Ако сте без колан или возите дете на предната седалка, глобата е малко над 80 лева. От 100 до 330 лева може да ви глобят при неправилно изпреварване. В този случай може дори да ви тикнат в затвора за 30 дни. Отнемат се и точки. При преминаване на червено санкцията в сръбски динари се равнява на между – 248  и 495 лева. Отново може да попаднете в затвора за 30 дни или направо да ви отнемат книжката. В Сърбия през цялата година е задължително шофирането с включени къси светлини.

[ad id=“225664″]

В Македония забраняват паркирането на по-малко от 10 метра от контейнер за смет. Нарушаването на тази забрана се наказва с глоба от 100 лева. Толкова е санкцията и за хвърлянето по пътищата на отпадъци: фасове, хартии, дъвки… Задължително е денонощното използване на фаровете по всички пътища, а глобата за нарушители е 90 лева. Наличието на зимни автопринадлежности е задължително през периода от 15 ноември до 15 март. Нарушаването се наказва с около 30 лева.

До 1400 лева – в турски лири, глобяват шофьорите без книжка в Турция. Ограниченията за скоростта са 90 км/ч в извънградски зони, на магистрали – 120 км/ч, в населени места – 50 км/ч. За преминаване на червен светофар глобата е 160 лева. Толкова е и при превишена скорост от 10 до 30% над ограничението. За неправилно изпреварване и за влизане в забранен път – санкциите са около 160 лева. При изхвърляне на боклуци от колата, полицията може да ви напише фиш за 40 лева. Шофьорите се глобяват при наличие на 0,5 промила алкохол в кръвта. При слушане на висока музика, докато се шофира, както и при твърде бавно шофиране – в Турция може да ви напишат фиш за около 40 лева. В южната ни съседка се влиза с международен паспорт и без визи за срок до 90 дни – в рамките на 6 месеца, считано от датата на първото влизане.

В Румъния шофьорската книжка може да бъде отнета за всяко нарушение. Най-често допусканите са: движение с превишена скорост, непозволено изпреварване или пресичане на непрекъсната осева линия. Още, когато влезете в Румъния с МПС, задължително трябва да си купите винетка. Това става срещу предоставен талон на автомобила. Винетки могат да бъдат купени от съответните пунктове на ГКПП или от бензиностанциите. Еднодневни за леки автомобили няма. Предлагат се за 7 дни (3 евро), 30 дни (7 евро), 90 дни (13 евро) и 12 месеца (28 евро). Ако ви отнемат книжката, се налага забрана за шофиране на територията на Румъния от 30 до 90 дни. Санкцията влиза в сила 15 календарни дни от датата на отнемането. Стандартното ограничение на скоростта (с пътни знаци може да е указана и друга скорост) е 50 км/ч за градски пътища, 90 км/ч и 100 км/ч за извънградски шосета. На магистралите и скоростните пътища в северната ни съседка ограничението е 130 километра в час.

dnes.bg


image0 (9K)