Говорителят на ЦИК за скандала с Иванчева

По казуса с Десислава Иванчева не е постъпвала жалба относно отказа ѝ за регистрация, т.е. не сме били сезирани по този случай. Причината е, че документите ѝ за регистрация бяха подадени късно, извън крайния срок. Но ако има основания тя да бъде регистрирана, това ще бъде направено. Това заяви в сутрешния блок на БНТ говорителят на ЦИК Александър Андреев.

Припомняме, че бившата кметица на Младост Десислава Иванчева няма да участва в изборите за столичен кмет. Общинската избирателна комисия отказа да я е регистрира. Това стана ясно от нейно решение. Според членовете, Иванчева е подала документите си със 7 минути закъснение и е изпуснала крайния срок. Освен това част от формулярите ѝ не били изрядни. Иванчева все още е под домашен арест по делото за взимане на подкуп, по което има присъда на първа инстанция.

Андреев каза още и какви ще са основните характеристики на местните избори следващия месец. ,,Бюлетината ще включва опцията “Не подкрепям никого“. Ще има преференции, при които вторият в листата и следващите могат да пренаредят цялата листа от кандидати.

Друго ново е, че предизборните кампании на партиите могат да се финансират от еднолични търговци и юридически лица.

Също така искам да напомня, че няма да има машинно гласуване, каза Андреев и призова партиите и коалициите да спазват правилата за предизборна кампания, за да бъде тя толерантна и етична.


image0 (9K)