Гневни старозагорци срещу метенето на липов цвят от улиците на града

В редакцията на ЗАРАТА почти всеки ден през последните седмици се получават сигнали и снимки на мургави събирачи на липов цвят, които го смитат от улиците и пълнят изсъхналия вече цвят в чували.

Само от днес наши съграждани са уловили в кадър с телефоните си трима роми.

Ето и коментарите към изпратените снимки:

„Гледам една жена наведена и мете някак си изключително сръчно и бързо с обикновена метла край колите. Жените от чистотата метат с други метли, а тая хем бърза не като за надник, хем се оглежда. И мете ли мете, забелязах че събира само липовия цвят, който вятъра е събрал на купчинки около спрелите коли. По едно време излезе и някакъв мъж с чувал. Двойката бяха роми, няма как да ги сбъркаш. Прибраха сметеното и направо в полуклек се изнесоха по нататък. И се крият, не метат по улицата а под дърветата, да ги пазят клоните. А ние после ще пуснем пакетчето с липов цвят, за да си направим супер лековит чай…“

„Рано тази сутрин една циганка обираше чак липовия прашец от фугите между плочките. Мнооого беше старателна. И да псувам надали ще ми пуснете коментара. Метат и прахоляка, мръсотия, храчки, кучешки изпражнения. Всичко предават на пунктовете! Подадох сигнал да дойдат и да я глобят, ама докато я гледах как мете, никой не се появи.“

Със заповед на кмета Живко Тодоров се забранява чупенето на клони и брането на цвят от липите, растящи върху терени общинска и държавна собственост, в строителните граници на населените места от община Стара Загора.

Контролът по изпълнение на заповедта е възложена на отдел „Опазване на обществения ред и управление при кризи” на Община Стара Загора. Началникът на отдела Валери Иванов каза за ЗАРАТА, че граждани непрекъснато подават сигнали в Общината за забелязани подобни случаи. По негови думи до днес, от началото на юни, са съставени 10 акта за административно нарушение. Иванов уточни, че някои от нарушителите нарочно ходят без документи, за да не могат да им напишат актове в момента на деянието и затова се налага да ги предават на полицията. Отделът разполага само с два автомобила и се опитваме да бъдем максимално ефективни, каза в заключение Валери Иванов.


image0 (9K)