Гласувайте за един много специален проект на Старозагорската опера

Гласувайте за проекта на Старозагорската опера EduOpera for Special You/th/ до 28 февруари! Подкрепете един много специален проект с МИСИЯ!

От 4 до 28 февруари може да гласувате за проекта на Държавна опера-Стара Загора „ЕдуОпера за вас, /младежи/ специални“, който се състезава с 15 международни проекта, представени във Федора – Европейски кръг на оперните и балетни филантропи.

Гласуването се извършва ТУК 

Този проект има за цел да поощри социалното приобщаване на млади хора със специални образователни потребности чрез музика, танц и опера. Неговата цел е да предложи работни семинари по музика и танц на смесена група от младежи със специални потребности /аутистичен спектър, синдром на дефицит на вниманието и хиперактивност, синдром на Даун, със сетивни и комуникативни проблеми/ и други техни връстници. Общите дейности ще доведат до резултата от съвместно преживяване в интерактивно оперно представление със заглавие „Аз съм музикант“, с професионални музиканти, танцьори, певци, подкрепени от състав от деятели в образованието.

Вдъхновението на авторите на проекта произтича от факта, че класическата музика може много повече да бъде използвана, за да помогне да се подобрят условията за младите хора със специални потребности, макар че няма толкова много дейности или обществени усилия в тази област. Освен това, има значителна липса на културни продукти, които да са подходящи за деца и младежи с аутизъм, синдром на дефицит на вниманието и хиперактивност, или други сетивни проблеми. Ние считаме, че това предложение е прокарващ пътя проект, който ще поощри други социални и културни организации да развият дейности за приобщаване.

Това ще бъде първият български проект, изпълнен от оперни и социални институции, който включва както младежи със специални образователни потребности, така и младежи, които не са в риск.

За да постигне своята цел, Старозагорската държавна опера набира представители от двама мощни съюзника – Старозагорския клон на Националната асоциация на ресурсните учители и Старозагорския международен младежки център за работа с младежи в риск, които ще осигурят знанията и уменията за работа с млади хора – /със или без специални потребности/, както и ща бъдат домакини на музикални образователни работни семинари в техните помещения, и да поощрят местните младежи да приемат тази идея. Очаква се поне 100 младежи да участват в работните семинари, които трябва да се проведат между май и декември 2020, и поне 30, които биха се включили в представлението „Аз съм музикант“.

ФЕДОРА е Европейски кръг на оперните и балетни филантропи е асоциация, състояща се от филантропи от цяла Европа, споделящи една и съща визия за високи постижения и подкрепящи иновации в оперното и балетното изкуство.

Платформата FEDORA действа като общоевропейски хъб, насърчаващ иновативни и хибридни оперни и балетни копродукции, създадени от развиващи се артисти от различни дисциплини, привлекателни за по-млада публика.

Платформата показва иновативни оперни и балетни проекти и включва широката публика, като същевременно действа като европейски знак за качество, застъпващ се за обновлението и подмладяването на тези форми на изкуството.

Състезанието за образователни проекти започна през декември 2019 година. На 3 февруари бяха обявени shortlist-натите, селектираните предложения, които ще се борят за наградата от 50 000 евро. След 28 февруари, жури ще избере 3 продукции, а вотът на публиката ще добави 4-та, които ще се изправят на финала за наградата. 4-те финалисти ще проведат кампания за набиране на средства в рамките на около месец за реализиране на техния проект. От тях ще бъде избран един победител, който ще получи бюджет на стойност 50 000 евро за идеята си. Вторият победител ще бъде избран от публиката чрез онлайн гласуването, което тече в момента. За него не е предвидена финансова награда, но ще бъде отличен с „Награда на публиката“, която ще му бъде връчена на специална гала вечер при обявяването на всички победители от различните направления, в които текат конкурси. Федора провежда конкурс, който върви паралелно с призове в 4 направления – за оперен спектакъл, балетен спектакъл, образователен спектакъл и дигитални иновации.

Държавна опера- Стара Загора се състезава с още 15 продукции за наградата за образователен проект. Ако достигне до финалните 4 проекта (3 избрани от жури и 1 от публиката), ще получи възможност за кампания за набиране на средства през платформата на ФЕДОРА за реализиране на своята концепция/продукция. Победителят получава 50 000 евро, а проектът събрал най-много гласове от публичния вот получава символичната награда на публиката.


image0 (9K)