Главният секретар на МВР: Не търсете контакт с избягалите, изключително опасни са!

„До този момент местонахождението на двамата затворници не ни е известно. Мога да потвърдя това, което и снощи казах, че са предприети всички действия. Провеждат се оперативно-издирвателни мероприятия за установяване на местонахождението на избягалите, задържането им и привеждането им в затвора“.

[ad id=“225664″]

Това обяви тази сутрин пред БНР главният секретар на МВР главен комисар Младен Маринов по повод избягалите двама затворници в столицата.

„Колегите работиха цяла нощ и продължават. Работим в посока да установим целия механизъм на бягството, с какъв автомобил, в каква посока. Към момента не можем да съобщим информация без това да е изцяло проверено“, обясни Младен Маринов.

Попитан може ли да потвърди, че двамата са били чакани от лека кола, в близка уличка, с тежко въоръжени мъже в нея главният комисар коментира: „Много информация се получава, включително и от очевидци. Голяма част от нея не е точна, разминава се, не се потвърждава. Към момента не бих се ангажирал да ви кажа целия механизъм на оттеглянето им след излизането от охраняваната зона“.

Още вчера Младен Маринов обяви, че двамата бегълци са изключително опасни. Единият от тях е осъждан за убийство, а другият за отвличане и опит за убийство на двама полицаи.

[ad id=“263680″]

Пред БНТ главният комисар също потвърди, че полицията в цялата страна е на крак и издирва избягалите.

„Работи се по различни линии – с какво са се оттеглили, в каква посока, продължаваме работа. Изключително опасни са, Пелов е комбинативен, самата организация на такова нещо се изискват умения и решителност. Ако гражданите имат съмнения, че лица приличат на тях по най-бързия начин да сигнализират на 112, без да търсят контакт с тях. Трябва да са много внимателни“, предупреди Маринов.

[ad id=“238430″]

„В Централен затвор има система за видеонаблюдение. Иска ми се системите за защита да е на 100%, но знаете, че и в най-сигурните затвори има пропуски. Най-вероятно има пропуски в системата за сигурност, за да се получи такъв инцидент. За сигурността в затворите отговаря служба, подчинена в Министерството на правосъдието. До този момент нямаме информация в МВР да е сигнализирано за такъв случай. Имали сме случаи, когато предварително сме долавяли подготовка на такова бягство.

Не бих искал да правя извод преди да имам всички механизми за сдобиване с оръжието. Тепърва ще се проверява дали са спазени всички процедури“, каза още той.

Младен Маринов допълни, че двамата бегълци вече са обявени за международно издирване, с което стана ясно, че МВР разглежда възможността те вече да са избягали от страната.


image0 (9K)