Главният редактор на в. „Джумхюриет“ подава оставка и напуска Турция

Джан Дюндар (вдясно) и осъденият заедно с него ръководител на бюрото на в. „Джумхюриет“ в Анкара Ердем Гюл.

Главният редактор на турския опозиционен вестник „Джумхюриет“ Джан Дюндар обяви днес оставката си, като обясни, че след осуетения опит за преврат вече не вярва на правосъдието, съобщава агенция „Франс прес“, цитирана от БТА.

През май Дюндар бе осъден на първа съдебна инстанция на пет години и 10 месеца затвор за разгласяване на държавни тайни във връзка със случай, който предизвика гнева на президента Реджеп Тайип Ердоган.

Дюндар, който получи разрешение да остане на свобода в очакване на решението на апелативния съд по неговия случай, вероятно отсега нататък ще живее в Германия. Според Би Би Си е възможно той вече да е напуснал Турция.

View image on Twitter

В статия, публикувана днес във в.“Джумхюриет“, той обяви, че няма да се яви в съда, изтъквайки, че извънредното положение, обявено след осуетения опит за преврат на 15 юли, възпрепятства правото му на справедлив процес.

Журналистът обяви също, че подава оставка от поста си на главен редактор, но ще продължи да пише статии във вестника.

Налице са всички сигнали за период на „отсъствие на право“, посочва Дюндар и твърди, че правителството използва извънредното положение, за да контролира съдебната система.

Да се има доверие на такава власт е все едно да сложиш главата си на гилотината, уточни Дюндар в статията под заглавие „Време за сбогом“.

Отсега нататък сме изправени не пред правосъдието, а пред правителството.Никаква висша съдебна инстанция няма да може да се противопостави на отсъствието на право, което се установява, пише журналистът.

В резултат аз реших да не се явявам пред правосъдието, докато е в сила извънредно положение, отбелязва журналистът.

Дюндар, който е и автор на книги и документални филми, бе назначен за главен редактор на в.“Джумхюриет“ през февруари 2015 г.

През май 2014 г. вестникът публикува статия и видеозапис за задържането през януари 2014 г. на турско-сирийската граница на камиони на турските тайни служби (МИТ), за които се подозира, че са транспортирали оръжия, предназначени за ислямистки бунтовници в Сирия.

Дюндар и Ердем Гюл, ръководител на бюрото на вестника в Анкара, бяха осъдени на затвор за разкриване на държавни тайни.

 Източник: dnevnik.bg

image0 (9K)