Гешев: Ще направим всичко да не се връщат мутренските времена

Масираната проверка, която ще се извърши, ще е във всякакви аспекти, каза главният прокурор на брифинг пред медиите. Той е в града по повод операция свързана с изчезването на Янек Миланов, от който 28-ми ден няма и следа. Дупница е блокирана от полиция и жандармерия.

Над 50 полицаи с кучета и жандармеристи претърсват ожъната нива край село Крайници, близо до пътя за Дупница. Задържани са 4 лица, предаде БГНЕС.

Поех ангажемент към брата на изчезналото лице. Предстои сериозна работа на територията на град Дупница. Това е само началото, увери главният прокурор.

Иван Гешев потвърди, че Капланов е задържан за 72 часа по друго досъдебно производство в качеството на обвиняем.

Колегите от сектора за тежки криминални престъпления, тоест убийствата, са направили доста сериозна организация, от цялата страна е направена. Работи се включително и по претърсване на набелязани обекти, съобщи Иван Гешев.

Той каза, че започва и специализирана операция на територията на цяла Дупница, допълнително се провежда акция с ГДБОП срещу производство и разпространението на наркотични вещества.

Ще направим всичко възможно да не се връщат мутренските време. Ако някой не е разбрал, че не сме 90-те години, ще го разбере по трудния начин, закани се главният прокурор.

Претърсва се площ от 120 кв. километра. Колегите мат готовност да останат и няколко дни, докато не се претърси цялата площ, каза Гешев.

Акцията започна рано тази сутрин. Сериозно присъствие на полиция има из цяла Дупница. Блокиран бе квартал „Ценеви”, входът на парк Рила, както и базата на задържания Васил Капланов – Каплата и село Крайници.

Именно в това село е засечен джипът на задържания за 72 часа Капланов, с когото на 31 юли за последно е видян изчезналия 43-годишен Янек. Той се е качил в автомобила, камери са заснели, че на отиване към селото Капланов управлява джипа, а Янек е на седалката до него. На връщане от селото на камерите Янек не се вижда. Обяснението на Капланов е, че той се е преместил на задната седалка.

43-годишният Янек Миланов Дупница изчезна на 31 юли. От началото на август Янек е обявен за издирване. Преди няколко дни по разследването беше задържан Васил Капланов – Каплата, който за последно е бил с него.

Тежко въоръжени полицаи обикалят града, провеждайки специализирана операция, предаде БНТ. Проверяват се питейни заведения, автокъщи, както и по-отдалечени части на града.

Главният прокурор посочи, че към момента няма информация германските власти да са искали данни за отравянето на Емилиян Гебрев, предаде агенция „Фокус“.

„Ако германските колеги се интересуват от нещо, по реда на международното правно сътрудничество ще отговорим на всички въпроси. Към този момент не ми е известно да има такова запитване от германските съдебни власти. В случай, че бъде поискано съдействие, ние имаме изключително добро взаимодействие с германската прокуратура, ще им съдействаме максимално бързо”, каза Иван Гешев.

Той отговори на въпрос относно разкриването на извършените през годините убийства. Според главния прокурор се прави всичко възможно, работи се на максимални обороти с максимален капацитет, с който се разполага.

Иван Гешев коментира и делото за атентата в Сарафово. Той посочи, че делото е приключено по същество на първа инстанция. Предстоят пледоарии на защитата и на прокуратурата, след което предстои присъда.

„Надявам се в някаква степен да има справедливост за загиналите граждани на държавата Израел, включително и на българския гражданин”, каза Иван Гешев. По думите му за никого не е тайна, че зад този терористичен акт стои като логистика и финансиране, според наблюдаващите прокурори и събраните доказателства, организацията „Хизбула”.

https://www.facebook.com/novinite.nova/videos/816226099184190/?t=5


image0 (9K)