Гешев: Тъжно е, когато един журналист на почтена възраст да се превръща в нахранен пощенски гълъб

„Случващото се с бизнесмена Васил Божков е поредна серия, която съм гледал няколко пъти. Той прави широк спектър от неща. Първото е да се опита да дестабилизира държавата, за да стане политическа конфигурация, която да му свърши работа. Така стана и с Цветан Василев.“ Това заяви пред медиите главният прокурор Иван Гешев в плевенското село Ореховица, където беше проведена специализирана акция срещу битовата престъпност.

Гешев обясни, че Василев успешно е успял да попречи на екстрадицията си у нас, предаде бТВ.

Обвинител №1 изрази надежда, че Божков няма да постигне тази цел. „Българската прокуратура си е свършила работата и чака да види какво ще преценят Обединените арабски емирства“, уточни той и продължи, като обясни, че Васил Божков има правото да се защитава по всякакъв начин.

„Ако той (Божков) има нещо да каже, е добре дошъл. Стандартите за защита на човешките права в ЕС са най-големите. Няма смъртно наказание“, допълни Гешев.

„Г-н Божков се опитва по някакъв начин да пренареди политическата система, за да постигне резултат, който да е добър за него. Второто, което се опитва, което Цветан Василев успя да го постигне, надявам се г-н Божков да не го постигне, е, че в държави извън ЕС, като изключим САЩ и още няколко, в процедурите за екстрадиция да кажем така – има съществен политически елемент. Тоест, колкото и добре да си е свършила работата българската съдебна власт в лицето на прокуратурата, в крайна сметка решението се взима от политиците в съответната страна“, обясни главният прокурор.

„Така че, това, което направи г-н Цветан Василев успешно, е българската държава да не е достатъчно активна на дипломатическото поле, ще кажем по този начин. Защото екстрадицията на такъв тип хора от такива държави е резултат и от работата на българската дипломация. Това трябва ясно да бъде казано. Това е истината. Г-н Цветан Василев успя да постигне този резултат, защото българската държава, като наблюдаващ прокурор по онова дело (за КТБ, бел. ред.) ще кажа, според мен не бе достатъчно активна“, каза още Иван Гешев.

„Мога само да припомня думите на известния български футболист Наско Сираков, че това е подигравка с името на Апостола.“ Така Гешев коментира историята с акциите на „Левски“.

„А и е тъжно ваш колега журналист, вече на почтена възраст, на стари години да се превръща в нахранен пощенски гълъб, който в човката си носи акции. Тъжно, да свърши така кариерата си“, добави главният прокурор.

По повод на Антикорупционния фонд, който сезира прокуратура заради публикувания от Божков чат, за който твърди, че е между него и Vladi Goranov, главният прокурор изтъкна, че неговата роля е да се занимава с ръководството на прокуратурата – нейните стратегии и политики.

„Конкретни досъдебни производства се наблюдават от конкретни наблюдаващи прокурори. Този сигнал не беше минал през мен. Когато стигне до мен, ще го разпределя и по каналния ред ще стигне до наблюдаващия прокурор“, подчерта той.

„Антикорупционният фонд развива теорията, че главният прокурор в реално време наблюдава всички досъдебни производства – т.е е всевластен. Те казват, че властта на недосегаемия главен прокурор следва да намалее. Това е пропаганда и такава власт не съществува. От друга страна ме сигнализират и искат да предприема действия“, продължи главният прокурор.

Главният прокурор заяви, че всички твърдения и сигнали ще бъдат проверени. „Това, че се опитва да се канонизира г-н Божков е поредният сериал. Така беше и с Миню Стайков, и с Баневи, и с Арабажиеви. Те се обединяват около общи интереси, а общият им враг е прокуратурата“, обясни Гешев.


image0 (9K)