Гешев: Обявяваме война на битовата престъпност. Държавата дължи това на гражданите си

„Обещах държавата да свърши това, което отдавна трябваше да свърши по отношение на битовата престъпност. Обявяваме война на битовата престъпност.“ Това заяви главният прокурор Иван Гешев, който пристигна на място в столичния квартал „Христо Ботев”, където се извършва специализирана операция по линия на битовата престъпност. Там е установен член на престъпната група, която е извършвала въоръжени грабежи на бензиностанции в столицата.

Главният прокурор се зарече, че до края на годината ще бъдат постигнати сериозни резултати в сегмент битова престъпност.

„Показахме го с противодействието на телефонните измами, които бяха бич за възрастните хора. Обещавам, че с прокуратурите и полицейските служби към края на годината ще има подобен резултат и при битовата престъпност. Ще бъдем безкомпромистни! Държавата е длъжник на своите граждани и е време да плати дълга си към хората, които ни плащат заплатите. Ествествено, никой не се е преборил с престъпността в никоя държава, но можем да направим много“, категоричен е Иван Гешев.

„Тези, които убиват, изнасилват, тормозят възрастни граждани по селата, крадат, грабят, трябва да преосмислят поведението си, заяви Гешев и съобщи, че случващото се не е инцидентна акция, това е кампания. Започват регулярни акции срещу битовата престъпност в цялата страна“, заяви още Гешев.

„Ако не преосмислят поведението си, ще се изправят пред съда и ще получат, каквото заслужават. То не е трудно, ако има съдействие с българските власти“, каза главният прокурор.

„Обещавам на българските граждани към края на годината има подробен резултат в сегмента битова престъпност. Ще ползваме всичко възможно и позволени от закона, хората да живеят спокойно“, каза обвинител № 1.

„Моята заплата е голяма и трябва да си я заслужа. Тя идва от обикновените български граждани“, каза главният прокурор и продължи: „Трябва да сме безкомпромисни пред всеки. Нашият ангажимент ще бъде изпълнен в близките месеци!“

„Задържано е едно лице, издирват се още четири“, съобщи от своя страна главният секретар на МВР главен комисар Ивайло Иванов.

Главният прокурор съобщи, че разкритата група, освен с обири на бензиностанции, се занимавала с грабежи, кражби и отнемане на моторни превозни средства.

Въпросната група е извършвала престъпления не само в София, и на територията на СДВР, но и извън страната. Бандитите са се опитали да оберат магазин за цигари миналата вечер.

Иван Гешев добави, че в целия квартал „Христо Ботев” се извършва специализирана операция по отношение на битова престъпност, проверява се контингентът с повече от едно висящи дела, досъдебни производства и други.


image0 (9K)