Гешев: Васил Божков е със седем обвинения и е обявен за издирване

„Васил Божков е със седем обвинения и е обявен за общодържавно и международно издирване“, съобщи главният прокурор Иван Гешев. „Изготвена е европейска заповед за арест, тъй като е установено, че същият е напуснал границите на страната”, каза още Гешев, съобщава Нова телевизия. По-рано днес бизнесменът заяви пред някои национални медии, че е на разположение на институциите, че никой не го е търсил или издирвал.

„Ще положим всички усилия Божков да бъде доведен и изправен пред българския съд. Това е поредният олигарх, който е избягал от България“, заяви Иван Гешев. „Крайно време е този криминален преход да приключи“, коментира главният прокурор. „Не може само плюсовете да са за едни хора, а минусите – за други“, каза още той.

По-рано днес бе проведена акция в офиси и жилища на Васил Божков и притежаваната от него „Национална лотария“. Тя е по досъдебно производство, водено в ДАНС под надзора на Специализираната прокуратура, съобщи БНР.

Акция беше проведеня и в Комисията по хазарта, като за разпит бяха отведени десетиня души, сред които и председателят на Комисията Александър Георгиев.

По-рано пред „Хоризонт“ на БНР говорителят на главния прокурор Сийка Милева обяви, че действията на властите са продължение на проведената преди десет дни в Комисията по хазарта акция по досъдебно производство, водено в специализираната прокуратура.

Самият Васил Божков отговори на обажданията на няколко водещи медии и заяви, че стига от органите на до потърсят по телефона, няма проблем да окаже съдействие. Той също така изрази недоумение по повод обявяването му за общодържавно и международно издирване. „За това има телефони“, коментира Божков пред столична медия.

 


image0 (9K)