Героите от “Синьо лято” – къде са те сега? Ще ги познаете ли?

Испанският сериал “Синьо лято” е придобил отдавна култов статус в България. Поколения деца са израстнали с него, пазят незабравими спомени от приключенията на тайфата, Чанкете и Хулия. От един месец в ефира на БНТ върви повторение на филма, което ни даде повод да видим къде са сега героите от вълшебния сериал.

Филмът е заснет в продължение на 16 месеца, в периода август 1979 г. – декември 1980 г. в гр. Нерха, област Малага. Сериалът е излъчен за първи път през 1984 г., а след това през 1986 г., 1988 г. и 1991 г. Последните пъти, когато е излъчван, са през 2010 г., 2012 г. 2013 г. и 2015 г. по БНТ.

actores

Ето какво четем в Уикипедия за филма:

Синьо лято“ (на испански: Verano Azul) е известен испански телевизионен сериал (19 епизода, 1981 г.) на режисьора Антонио Мерсеро. Описва приключенията на група приятели, деца и младежи, на ваканция в Нерха, малко градче на крайбрежието на Андалусия.

Тайфата се състои от пет момчета и две момичета, на възраст между осем и седемнадесет години, както и двама възрастни: художничка и пенсиониран моряк.

Сериалът пожънва огромен успех по време на първото си излъчване в Испания и оттогава насам е гледан от над 20 милиона зрители. Случките и персонажите от филма оставят значима следа в колективната памет през 1980-те години. Сериалът е излъчен в цяла Латинска Америка, в Португалия, както и в нелатински държави като Ангола, България, Полша и Хърватия. Филмът разглежда темата за приятелството, безметежността на детството, отношенията с родителите и др.

Сериалът е смятан за култов от поколенията, израснали в края на 70-те и началото на 80-те години, когато държавната (и тогава единствена) Българска телевизия рядко излъчва програми, посветени на младежките преживявания и проблеми.

В самата Испания, освободена от консервативната диктатура на Франциско Франко едва няколко години по-рано, сериалът открито поставя „деликатни“ въпроси като развода, свободата, правото на протест, спекулациите с имоти, околната среда, конфликтите между поколенията и други. Филмът бива критикуван за тази си прямост, както и за своята автентичност, изразена в употребата на нецензурни изрази, характерни за разговорната реч и възрастта на героите.”

Любопитно е каква е съдбата на героите от сериала. Къде са те сега?

Antonio-Ferrandis-300x163

Чанкете (Антонио Ферандис) – старият моряк, живеещ в стар рибарски кораб, пренесен на сушата и преустроен като къща. В кариерата си има над 100 филма, един от тях дори печели “Оскар” през 1982 г. Лентата “Започване отначало” е на режисьора Хосе Луис Гарси. Любимецът на няколко поколения деца Чанкете (Ферандис) за съжаление вече не е между живите. Почина през 2000 г. на 79.

Тито-1-212x300Тито-300x201

Тито: (Мигел Ховен) – най-малкият в групата. Другар на Пираня и брат на Беа. Роден е на 15 януари 1973 г. в немския град Любек. Майка му е немкиня. Палавникът има кратка, но славна филмова кариера. Снима се в още няколко ленти. Любопитно е, че със старото си приятелче Мигел Анхел Валеро или Пираня сформират музикален дует, както батковците Хави и Панчо. Радват се на един издаден сингъл. След като завършва средното си образование в продължение на 10 години работи като сервитьор. От 2004 г. е рецепционист в хотел в Нерха, където е сниман и “Синьо лято”.

Беа-1-249x300Беа-253x300

Беа: (Пилар Торес) – сестра на Тито и красавицата на групата, за чиято любов се съревновават Хави и Панчо. Красавицата най-драматично от всички понася последствията от известността. Медиите я подхващат заради връзката си с един от операторите по време на снимките на сериала. Двамата влюбени стават семейство по-късно, но преследването от страна на журналистите разбива актьорската кариера на Пилар. Огорчена, изплашена и депресирана тя взема решение да се оттегли от шоубизнеса, след като приключва участие в още само един филм. В момента работи като медицински асистент със сестра си Кристина Торес (Деси във филма) в мадридска болница.

Хави-263x300Хави-11-206x300

Хави (Хуан Хосе Артеро) – лидерът на тайфата. Горд и независим, често в конфликт с баща си, вярва в „твърдата ръка“ и в старите идеали. Хуан е единственият от големите деца, който става професионален актьор. Участвал е в 15 тв филма, над 20 игрални и много театрални постановки. Заради участието си в друг популярен полецейски сериал – “Комисар”, където играе ченге на име Чарли, получава прякора “Комисаря”. Любопитно е, че в един от епизодите с Хуан се снима и българска актриса – Надя Димитрова. Епизодът пък се казва “Българското разкритие”. Хави сега е на 50 г. Живее в градчето Посуело де Алакорн, на 15 км от Мадрид. Женен е и има две деца – Карлота (16) и Мигел (14).

ПАНЧО-Хосе-Луис-Фернандес

Панчо: (Хосе Луис Фернандес) – доставчик в магазина за хранителни стоки на чичо си и леля си, с които живее. След филма се опитва да направи музикален дует с Хави (Хуан Хосе Артеро), но проектът не постига успех и се разделят скоро след това. После Хосе има проблеми с наркотици, но успява да се пребори с този ад с помощта на семейството си и вече е чист от порока. В момента има собствен малък бизнес – собственик е на мрежа от кафенета.

Пираня-1-225x300Пираня-214x300

Пираня: (Мигел Анхел Валеро) – истинското му име е Манолито, а прякорът му се дължи на пословичната му лакомия. Остроумен и начетен, Пираня обикновено е в компанията на Тито. Двамата със своя екранен партньор Тито се изявяват по-късно и като певци. Дует “Пираните” издава сингъл за деца “Яж, яж”, който има голям успех. После участват в два филма – “Искра и нейните горили” (1982) и “Бащата има повече от две” (1982). През лятото на същата 1982 г.с Мигел Ховен имат и участия в цирк “Мондиал”. Валеро се снима в още два филма – “Добър вечер, г-н Чудовище” и “Женско биле”. Работи и в областта на дублажа и в някои телевизионни програми, преди да се отдаде на науката. Става инженер. Мигел в момента е заместник-ректор на катедрата по биоинженерство и телекомуникации на политехниката в Мадрид. Женен е и има три деца.

Кике-11-209x300Кике2-222x300

Кике: (Херардо Гаридо) – по-голям от Тито и Пираня, но по-малък от Хави и Панчо, Кике не е много ясно изявен герой. Заради популярността си е наеман многократно за участие в реклами, някои от които са доста добре платени. По-късно Гаридо завършва биология, работи и в магазин за обувки. В момента си изкарва прехраната като моден фотограф.

Деси-1-263x300Деси-265x300

Деси: (Кристина Торес) – „грозното“ момиче, неразделна приятелка на Беа. Родителите ѝ са разведени, което е нещо ново и необичайно за епохата. Филмовата Деси се снима в киното в продължение на още 10 години, продължавайки филмовата си кариера най-дълго от всички хлапета след Хави. Интересно е, че двете със сестра й са почти 20-годишни по време на снимките на “Синьо лято”, докато в сериите играят тийнейджъри. Панчо е връстник на момичетата, докато Хави в действителност е няколко години по-млад от всички тях.

Image_534667_126

Хулия: (Мария Гаралон) – самотна художничка на почивка в селото. Тя остава в киното и след финала на сериала. Заради известността си сама признава, че често не може да върви спокойно по улицата. Хората я спират постоянно и искат да си говорят с нея. Мария продължава да се снима в популярни сериали. Вече играе предимно в театъра.

Източници: kliuki.ws, Мишо Иванов и други


image0 (9K)