Германското контраразузнаване обяви кои страни представляват заплаха за свободното общество

Федералната служба за защита на конституцията на Германия, която изпълнява и функциите на контраразузнаване, констатира нарастваща заплаха от намесата в германското общество от страна на чужди държави.

„Именно в кризисните времена се засилват кибератаките и кампаниите за дезинформация. Тяхната цел е да се дестабилизира свободното общество“, се казва в доклад на германското контраразузнаване, цитиран от „Дойче веле“. Като държави, които целят подобна дестабилизация, са посочени Русия и Китай.

В документа се съобщава за скок на престъпленията, извършени в Германия от десни и особено от леви екстремисти. Престъпленията, чиито извършители са десни екстремисти, са се увеличили с 10% за година, а при левите – с близо 40 процента.

Федералната служба отбелязва, че остава висок рискът от действията на ислямисти. Авторите на доклада отбелязват, че през последните три години не е извършен нито един терористичен акт в Германия, но причина за това вероятно е разгромът на „Ислямска държава“ в Сирия, както и бдителността на специалните служби.

Посочва се, че опасността остава висока, защото ислямистите продължават да засилват влиянието си.

 


image0 (9K)