Германски учен с лоша прогноза за затихване на пандемията от коронавирус

Вероятно ще отнеме около две години, преди да отмине пандемията от коронавирус, заяви ръководителят на германската Агенция за обществено здраве и добави, че много ще зависи от скоростта, с която ще бъде разработена ваксина срещу вируса Covid-19.

Лотар Вилер, президент на института „Робърт Кох“, каза, че в крайна сметка около 60% до 70% от населението в световен мащаб може да бъде заразено, да се възстанови и да придобие имунитет, но е невъзможно да се каже колко бързо ще се случи това, предаде БНР.

„Нашето работно предположение е, че ще отнеме около две години“, каза той на пресконференция във вторник и добави, че продължителността зависи и от това колко дълго време ще отнеме разработването и внедряването на антивирусната ваксина.

„Все още не знаем какво ще бъде нивото на смъртност в крайна сметка“, посочи той пред репортери.

Вилер подчерта, че без строгите мерки за социално дистанциране, обявени в понеделник от канцлера Ангела Меркел, Германия може да се изправи пред милиони случаи на заразени с коронавирус. „Искаме да избегнем това“, посочи той и добави, че институтът повишава нивото на риск в Германия до „високо“. Вилер каза още, че болниците ще трябва поне да удвоят капацитета си за интензивно лечение, тъй като един от пет случая на заразени с Covid-19 е сериозен.


image0 (9K)