Германия с важно изявление за ситуацията в Турция

Турските граждани, които са „политически преследвани” от режима на президента Реджеп Ердоган, ще получат право на убежище в Германия.

Това заяви държавният министър за Европа във Федералното министерство на външните работи на Германия Михаел Рот пред националния всекидневник „Ди Велт”.

„Всички критично настроени хора в Турция трябва да знаят, че федералното правителство е солидарно с тях“, подчерта Рот. Той беше категоричен, че Германия е „отворена за всички преследвани по политически причини“. Те могат да се възползват от законовата процедура за предоставяне на убежище.

Рот допълни, че поканата не се отнася само за журналистите. Уточнението му идва по повод акцията на турските власти срещу един от най-четените турски вестници – опозиционният всекидневник „Джумхюриет”. Девет души от екипа на изданието му бяха задържани. В ареста се оказаха и 10 депутати от парламентарно представена в Турция партия на кюрдите.

Германското външно министерство призова Анкара да не използва извънредното положение и антитерористичните операции като прикритие за терор над опозицията.

Президентът на Германия Йоахим Гаук се срещна с един от бившите главни редактори на „Джумхюриет” Джан Дундар, който живее в изгнание.


image0 (9K)