Германия разреши строителството на „Северен поток 2“ в свои териториални води

Националните процедури за издаване на разрешителни в другите четири държави по маршрута – Русия, Финландия, Швеция и Дания – продължават по план, уверяват от оператора Nord Stream 2 AG

[ad id=“263680″]

В сряда, 31 януари, Германия даде разрешение за строеж и експлоатация на планирания газопровод „Северен поток 2“ в свои териториални води, а също и полагането на тръби в сухопътния участък в района на Любмин в близост до Грайфсвалд, провинция Мекленбург-Предна Померания. Съответната информация е публикувана на официалната интернет страница на оператора Nord Stream 2 AG, предава агенция „Фокус“.

От публикуваното съобщение става ясно, че издаденото одобрение е за участък от тръбопровода с приблизителна дължина от 55 километра. Разрешението е дадено в пълно съответствие със Закона за енергийната индустрия (EnWG).

[ad id=“218001″]

„Това разрешение е важен крайъгълен камък в сложния процес за разрешаване на проекта като цяло“, увери Йенс Ланге, един от мениджърите на компанията. Експертът допълни, че при изготвянето на разрешителното са взети предвид интересите на всички заинтересовани страни, включително на представителите на туристическата индустрия.

В началото на ноември 2017 г. „Северен поток 2“ получи одобрението на минния орган на Щралзунд за разгръщане на строителни дейности в района на германския континентален шелф (еквивалентен на германската изключителна икономическа зона (ИИЗ)).

[ad id=“218548“]

Националните процедури за издаване на разрешителни в другите четири държави по маршрута – Русия, Финландия, Швеция и Дания – продължават по план. Операторът е изпълнил всички изисквания и очаква разрешенията да бъдат издадени навреме за планираното стартиране на строежа през 2018 г., се казва още в текста.


image0 (9K)