Германия предаде на Русия досието „Алексей Навални“

Германия предаде на Русия редица елементи от досието по разследването, свързано с предполагаемото отравяне на заклетия враг на Кремъл, Алексей Навални. Това стана точно преди планираното му завръщане в Русия, съобщи АФП.

Компетентната германска служба отговори на четирите искания за юридическа взаимопомощ, отправени от руската главна прокуратура във връзка с атентата срещу Алексей Навални, уточни говорител на министерството на правосъдието.

Навални планира да излети от Берлин в неделя, 17 януари и да се върне в страната си, въпреки че има опасност да бъде арестуван при пристигането му, отбелязва АФП.

На 14 януари руската Федерална служба за изпълнение на наказанията (ФСИН) заяви, че възнамерява да арестува Алексей Навални, ако той се върне в Русия от Германия. Като основание за задържането му се изтъква това, че е нарушил условията на издадена срещу него условна присъда затвор.

Федералната служба на затворите е длъжна да вземе всички необходими мерки за арестуването на нарушителя Алексей Навални, докато се чака съдебно решение за замяна на условната му присъда с ефективна, посочи в съобщение ФСИН.

Навални бе откаран за лечение в Германия, след като колабира по време на полет от Сибир за Москва на 20 август м.г. Германия и други западни страни смятат, че е имало опит за убийството му с нервнопаралитичен агент от типа Новичок.


image0 (9K)